Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.12.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     530 cm (pripravno stanje), jučer 505 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     326 cm (normalno stanje),  jučer 290 cm,

–   Orašje ——————————————    556 cm (normalno stanje),  jučer 507 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 197,29 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosi 305 cm (jučer u isto vrije je iznosio 318 cm). Na snazi su redovne mjere od poplava (od 280 cm se preduzimaju redovne mjere, dok se od 330 cm provode vanredne mjere obrane od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:00 sati    93 cm 160 cm
Mostar 07:15 sati  410 cm 850 cm
Čapljina 07:00 sati       -76 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:15 sati  306 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati   220 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati    96 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati   238 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati       148 cm 130 cm

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une jutros u 08:00 sati, iznosio je 86 cm,  jučer u isto vrijeme iznosio je 100 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: kiša 1 l/m2 .

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane jutros u 08:00 sati, iznosi 178 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je 197 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:49 do 12:20 sati, na Tekiji, kod benzinske pumpe „HIFA“, gdje je gorjela trava.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Devetak, gdje je gorio pomoćni objekat prilikom gašenja požara na pomoćnom objektu, pronađeno je  tijelo muške osobe. Uviđaj na licu mjesta obavili su službenici PU Lukavac,

– u naselju Sižje, gdje je grio dimnjak na stambenom objektu, i

– u centru Lukavca, gorjela je divlja deponija otpada. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na zgradi starog suda, na lokalitetu Stari Grad.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u užem gradskom području. Požar je ugašen.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća. I dalje se preporučuje građanima da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Završenim deminerskim zadatkom u Sanici kod Ključa očišćeno 66 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine i uklonjeno 99 komada kasetne municije

 

Od ukupne površine predmetnog zadatka na lokaciji “Gornja Sanica – Crkvena Glavica”, kilometar sjeverno od Sanice u općini Ključ, deminirana tehnički izviđena cjelina je 21.575 m2, dok je očišćeno 44.378 m2.  Uklanjanjem kasetne municije stanovnicima su se obezbijedili sigurni uslovi za život i korištenje zemljišta. Pored navedenog lokalnom stanovništvu je od velikog značaja i to što se na predmetnoj lokaciji nalazi i pravoslavna crkva.

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) – “Bihać B” tehničkim izviđanjem očistio je 65.953m2 sumnjive površine u okviru deminerskog zadatka uklanjanja kasetne municije na lokaciji “Gornja Sanica – Crkvena Glavica”, kilometar sjeverno od Sanice u općini Ključ.

Na ovom zadatku pronađeno je 99 komada KB-1 (zvončići) koje je na licu mjesta uništio tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.

Na ovom području stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom koja im je, zajedeno sa  eksploatacijom šume, osnovni izvor prihoda za život. Uklanjanjem opasnosti od kasetne municije stanovnicima su obezbijeđeni sigurni uslovi za život i korištenje zemljišta.


O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Posavski kanton

Općina Domaljevac-Šamac. Timovima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u potrazi za Antom Josićem, koji je nestao još 21.12.2019.godine, u jutarnjim satima priključili su se i  mještani naselja Josići.

Trećeg dana potrage pet timova sastavljenih od 35 uposlenika FUCZ, tima sa potražnim psima s vodičima, tima sa bespilotnim letjelicama i pet mještana, raspoređeni su u tri zone u kojima će se danas odvijati potraga.

Jučer, drugogo dana potrage, na kopnenom dijelu pretraženo je cca 12 kilometara od naselja Josići, a tim na vodi vizuelnim pregledom pretražio je dionicu lijevom obalom rijeke Save, od Josića prema Orašju, u dužini od oko pet kilometara.

Pretraživane su lokacije u i oko Josića, Tolise i Tukovih njiva, prema carinskom prelazu pregledane su i lokacije na kojima se nalazi nasip na rijeci Savi lateralni kanali za odvod vode.

Planirano je da se bespilotnim letjelicama (dovnovima), pregledaju dijelovi rijke Save u  koliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali obzirom na kišu koja i danas pada.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE