Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 640 cm (pripremno stanje), jučer 649 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 466 cm (pripremno stanje), jučer 484 cm,

–   Orašje —————————————- 690 cm (pripremno stanje),  jučer 711 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,30 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je nepromijenjen. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornja Obodnica, gdje je gorio vikend objekat. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 25.12.2017 godine, pripadnici Općinske službe civilne zaštite Konjic, bili su angažovani na ispomoći Federalnoj Upravi  civilne zaštite  u pretraživanju korita rijeke Miljacke, s ciljem pronalaska tijela tragično stradalog Aldina Mulića.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 25.12.2017 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje, Lukavac i Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži, prije upotrebe za piće.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

Danas je potraga za tijelom Aldina Mulića, koje je 13.12.2017. godine, upalo u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo, ušla u 14-i dan.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite, vršiće pretragu rijeke Miljacke na dijelovima koji se smatraju potencijalnim mjestima gdje bi se tijelo moglo zadržati.

 

Pored pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, učestvovaće i pripadnici GSS Novi Grad, GSS Foča i pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo, zbog pojave magle po kotlinama.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE