Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Požar na području Rujišta velikim dijelom je ugašen, aktivan je u jednom nepristupačnom dijelu i ne prijeti stambenim objektima. Stanje na terenu se intenzivno prati i ukoliko se stanje pogorša, preporuka je da se postojeći zahtjev za angažman helikoptera OS BiH aktivira. Jutros, u 09:00 sati, nisu stvoreni uslovi za angažman helikoptera ni u bazi u Rajlovcu (gusta magla i smog), niti na terenu vodozahvata gdje ima magle i niske oblačnosti.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana, 25.12.2016. godine, u 15:00 sati, Profesionalna vatrogasna jedinica Goražde dobila je dojavu o pojavi požara na suhoj livadskoj travi na lokaciji Pod Vranovina, mjesna zajednica Osječani. Odmah po dojavi na teren su izašla dva vatrogascasa sa jednim motornim vozilom i pristupili gašenju požara i isti ugasili u 17:30 sati.

Općina Foča u FBiH. Dana, 23.12.2016. godine, zabilježen je požar na području između sela Podgrađe i Vojnići u mjesnoj zajednici Jabuka. Pripadnici PS Ustikolina izašli su na lice mjesta i utvrdili da navedeni požar ne ugrožava stambene objekte u navedenim selima, te da je riječ o požaru koji je zahvatio travu i nisko šumsko rastinje. Dana 24.12.2016. godine, uslijed djelovanja vjetra, požar je promjenio smjer, te isti se proširio prema Kacelju i Mirkovići (minirano područje na kojem nema stambenih objekata).

Kanton 10.

Općina Livno. Dana, 25.12.2016. godine, prema dojavi od KMUP-a, u 17:30 sati došlo je do požara iznad grada Livno, kod Bijakovih košara prema planini Cincar. Gori suha trava i nisko rastinje. VD Livno zbog nepristupačnog terena ne može izaći na intervenciju.

Jutros, 26.12.2016. godine, požar je i dalje aktivan. Vrši se nadzor na požarištem.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. TVJ Bosanski Petrovac imala je intervenciju u periodu od 16:45 do 17:40 sati, u mjestu Dževar gdje je gašen požar na zapaljenoj travi.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, dana 25.12.2016. godine kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice.

Kanton Sarajevo

Dana, 24.12.2016 godine, Operativni štab Vlade kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo donio je odluku o proglašenju TREĆE EPIZODE – UZBUNA, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10.

U skladu sa inoviranim Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, Operativni štab u okviru ove epizode nalaže:

  • Maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza vozilima koja ne zagađuju okolinu (trolejbusi i tramvaji);
  • Upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW, koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju;
  • Privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila (uvođenje sistema vožnje „par-nepar“ tablica). Ova mjera je stupila na snagu jutros u 07:00 sati, tako da je danas do 24:00 sati zabranjena vožnja vozilima čiji se broj na registarskim tablicama završava parnom cifrom, a od 24:00 u sljedećih 24 sata zabranjena je vožnja vozilima sa završnom neparnom cifrom na tablici, i tako naizmjenično, sve dok je na snazi epizoda UZBUNA.
  • Nastava u školama će se organozovati tako da se: maksimalno izbjegne gužva u javnom gradskom prevozu, po potrebi obustavi nastava, uskladi radno vrijeme uposlenika, eventualno oslobode radnih obaveza rizične grupe stanovništva.

Na snazi ostaju i sve mjere koje podrazumijevaju ranije proglašene PRVA I DRUGA EPIZODA PRIPRAVNOST i UPOZORENJE, od 07. i 23. decembra 2016. godine.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Na području općine Maglaj izvršena je predaja prikupljenih minskoeksplozivnih sredstava u preteklom periodu. Sredstva su predata Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ na uništavanje.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE