Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.12.2016. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Dana 24.12.2016. godine, na području Sarajeve su registrovana dva zemljotresa umjerenog intenziteta:

U 08:55 sati, zemljotres na području Hrasnice, 12 km južno od Sarajeva. Jačina u hipocentru 3,1 stepen Rihtera.

U 10:55 sati, zemljotres na području Hadžića, 11 km jugozapadno od Sarajeva. Jačina u hipocentru 2,7 stepeni Rihterove skale. Registrovani zemljotresi su se osjetili na području Sarajeva, a nisu izazvali štetu na građevinskim objektima.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine  Velika Kladuša imala je intervenciju od 18:05 do 20:30 sati, u mjestu Kudići. Gorjeo je krov kuće. Povređenih nije bilo, dok je pričinjena veća šteta na krovu. Požar su  gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Požar od 22.12.2016.god. na Ruištu, gdje gori šuma na nepristupačnom terenu, dijelom i miniranom još uvijek je aktivan. Gašenje je moguće samo iz zraka. U nekoliko navrata je helikopter OS BiH pokušavao poletjeti, ali nije mogao zbog vremenskih uvjeta (magla i smog) u Sarajevu-Rajlovac. Požar za sada ne prijeti kućama.

Vatrogasna jedinica grada Mostara gasila je sljedeće požare:

-od 08:30 do 09:40 sati, na Bilama, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 09:20 do 09:35 sati, na Rudniku, gorjeo dimnjak,

– od 10:15 do 17:10 sati, u Rabini, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:00 do 14:20 sati, u Cimu, gorjeo otpad,

– od 14:10 do 14:30 sati, u ul.K.Tomislava, gorjeo stan,

– od 16:40 do 17:15 sati, na Buni, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:55 do 18:35 sati, na Kozici, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:05 do 20:40 sati, u ul. A.Šantića, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:40 do 21:25 sati, na Žovnici, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 23:30 do 23:50 sati, u Sjevernom logoru, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 04:15 do 05:10 sati, u Sjevernom logoru, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 14:04 do 15:10 sati,  u mjestu Prevlje, gdje je gorjela šikara i nisko rastinje .                                                                                                                                  Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije i to:

-od 15:50 do 16:15 sati,  na smetlištu Ada, gorjele gume,                                                                      – od 16:20 do 16:50 sati,  na Počitelj Brdu, gorjela šuma i nisko rastinje,                                                          – od 03:40 do 03:55 sati,  u ul.Braće Radića, gorjelo vozilo na parkingu.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara (kotlovnica smještena između dva proizvodna postorjenja) od industrijske firme Doo Imperijal glas D. Potpeć.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo, u izvještajnom periodu, imala je šest manjih intervencija od čega dvije na gašenju otpada, dvije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima, jedna na gašenju niskog rastinja i jedna na gašenju sobe u privatnoj kući.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Kanton Sarajevo. Dana 24.12.2016 godine, Operativni štab Vlade kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo donio je odluku o proglašenju TREĆE EPIZODE – UZBUNA, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10. U skladu sa inoviranim Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, Operativni štab u okviru ove epizode nalaže:

– Maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza vozilima koja ne zagađuju okolinu (trolejbusi i tramvaji);

– Upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko      1 MW , koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 30C;

– Privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila ( uvođenje sistema vožnje „par-nepar“ tablica). Ova mjera je stupila na snagu jutros u 07:00 sati, tako da je danas do 24:00 sati zabranjena vožnja vozilima čiji se broj na registarskim tablicama završava parnom cifrom, a od 24:00 u sljedećih 24 sata zabranjena je vožnja vozilima sa završnom neparnom cifrom na tablici, i tako naizmjenično, sve dok je na snazi epizoda UZBUNA.

– Nastava u školama će se organozovati tako da se: maksimalno izbjegne gužva u javnom gradskom prevozu, po potrebi obustavi nastava, uskladi radno vrijeme uposlenika, eventualno oslobode radnih obaveza rizične grupe stanovništva.

Na snazi ostaju i sve mjere koje podrazumijevaju ranije proglašene PRVA I DRUGA EPIZODA PRIPRAVNOST i UPOZORENJE, od 07. i 23. decembra 2016. godine.

VODOOPSKRBA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD „Stari Vitez“ i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići i Bukve.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite je zaprimio je prijavu o pronalasku NUS-a na lokalitetu Općine Novi Travnik. Radi se o ručnoj bombi (1-komad).

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. U 11:20 sati, telefonom je dojavljeno da se u prodajnom centru „Namex“ na Trnjanskoj cesti, M6.1 u Širokom Brijegu, nalazi postavljena eksplozivna naprava. Po dolasku službenika PU Široki Brijeg objekat je evakuisan a saobraćaj vozila se preusmjerio ka alternativnim pravcima. U 14:15 sati, na lice mjesta došli su i pripadnici KDZ ekipe Mup-a ŽZH-a i HNŽ-a. Dojava se pokazala lažnom, a saobraćaj na spomenutoj dionici od 16:15 sati, teče nesmetano. Istraga je još u toku, a trgovački centar je zatvoren do daljnjega.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE