Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.12.2016. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Dana 24.12.2016. godine, u 08:55 sati, registrovan je zemljotres 13 kilometara južno od Sarajeva na dubini 10 kilometara.  Zemljotres jačine 3,2 stepena po Richteru, osim uznemirenosti stanovništva prema prvim saznanjima nije prouzrokovao druge posljedice.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća  imala je intervenciju od 03:33 do 05:09 sati, u mjestu Čavkići, gdje je gorjelo prizemlje porodične kuće. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. I dalje je aktivan  veliki šumski požar na području Rujišta, prema informacijama  Šumarskog preduzeća „Srednje Neretvansko“, u jutarnjim

satima nema bitnijih promjena u odnosu na stanje od jučer.

Jučer u 10:55 sati, upućene su dvije ekipe u ispomoć Šumarstvu u gašenju velikog šumskog požara na području Rujišta na lokalitetu Bukovac.

Požar je zahvatio površinu od oko 50 ha na području „Crna Gora“ – Bukovac (potez Herceg vrelo – Pločno) gdje gori trava i visoka šuma: bora, bukve i munike. Požar ima  tendenciju širenja prema Zijemljima. Teren je nepristupačan za gašenje, a dijelom i miniran. Tokom jučerašnjeg dana požar je gasilo dvatesetak pripadnika Šumarstva „Srednje Neretvansko“, PVJ Mostar i DVD Rujište.

U cilju sprečavanja daljeg širenja požara i stradanja velike površine visoke šume i endemske vrste bora „munike“ u 12:40 sati iz CZ-e Grada Mostara stigao je zahtjev za pomoć OS BiH-a u gašenju vatre iz zraka- helikopterom.

Zahtijev za angažovanje helikoptera OS BiH je prihvaćen , ali  nepovoljni meteo uslovi nisu dozvolili njegovu realizaciju. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali angažovanje OSBiH u gašenju požara iz zraka biće realizovano u toku dana.

Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je sedam intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja, te jednu intervenciju na gašenju porodične kuće. Svi požari su ugašeni  povrijeđenih lica nije bilo kao ni veće materijalne štete.

Općina Konjic. Dana 22 .12 2016 u 18:50 sati, izbio  je požar u rejonu sela Bale. Gorila je  hrastova šuma na  nepristupačnom terenu.

Požar je aktivan i dana 23.12.2016g. sa tendencijom širenja na prostoru između sela Zukići i sela Bale. U poslijepodnevnim satima na terenu, osim pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic  bili su i pripadnici Šumarstva Prenj D.o.o. Konjic.

Na osnovu  informacije dežurnog Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic, jutros u 07:40 sati, svi požari na području općine, uključujući i šumski požar između sela Bale i Zukići su sanirani.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja.

Kanton 10

Općina Livno. Dana 23.12.2016. godine, na području općine Livno došlo je do četiri požara i to:

-na predjelu ulici S. Begovača,

-u ulici Sv.Ive,

– selu Prolog,

-i na potezu od sela Strupnić-Sajković.

U svim požarima gorjela je trava i nisko rastinje, prva tri požara ugasili su pripadnici Vatrogasnog društva Livno, dok je požar u kojem gori polje zbog nepristupačnog terena i minski sumnjivog područja gašenje požara  onemogućeno.

Općina Tomislavgrad. Požar koji je jučer izbio na području općine Tomislavgrad na potezu sela Grabovica – Roško polje još je aktivan, pripadnici Vatrogasnog društva Tomislavgrad požar su gasili sinoć do 22:00 sata, u jutarnjim satima požar je stavljen pod kontrolu. Očekuje se da požar bude u potpunosti ugašen u toku dana.

Jutros je došlo do požara na planini Gvozd iznad sela Mesihovina u općini Tomislavgrad brzom intervencijom Vatrogasnog društva Tomislavgrad spriječeno je širenje požara na obližnju šumu. Požar je u potpunosti ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo  imala je šest manjih  intervencija od čega: tri na gašenju zapaljenog otpada, jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka i dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Kanton Sarajevo

Zbog povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo, dana 22.12.2016.godine Operativni Štab Vlade Kantona Sarajevo je  Naredbom broj 05-02-35762/16 , ukinuo I epizodu – „Pripravnost“ povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku, a proglasio  II epizodu – „Upozorenje“, u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE