Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.10.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U periodu od 14:40 do 15:45 sati, na području Kočina, gorjela je trava i nisko rastinje.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo gasilo je požar na privatnoj kući u naselju Mali Mošunj. Na intervenciju su upućene dvije vatrogasne ekipe. Požar je lokalizovan, ali je pričinjena manja materijalna šteta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Od strane MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

stigla je prijava o  NUS-u (radi se o ručnoj bombi). Navedeni NUS pohranjen je u prostorijama MUP-a. O navedenom obaviješteni su  vođa tima Mostar „A“ i Tim za UES-a Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo.

–      U toku jučerašnjeg dana na lokalitetu brdo Žuč pronađena je minobacačka granata. O navedenom upoznat je  Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite, čiji su pripadnici izašli na lice mjesta, te uklonili navedeni NUS.

–      Od strane policijske stanice Centar, prijavljen je pronalazak nepoznatog ubojnog sredstva u iskopanoj zemlji u ulici Zije Dizdarevića br 104. Izlaskom na lice mjesta pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, konstatovali su da se ne radi o eksplozivnom sredstvu.

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla zaprimio je prijavu o postajanju NUS-a od strane Općinske službe civilne zaštite  Sapna (radi se o ROB-u… 1kom). O pronalasku NUS-a obavješten je Tim za UES-a Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Gradačac. „A“ tim za uklanjanje NUS-a  obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a, na području općine Gradačac.

Općina Kalesija. „B“ timovi za deminiranje iz Tuzle i Orašja, i dalje rade na zadacima deminiranja na lokalitetu „Duge njive“ u naselju Seljublje.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača. Na lokalitetu Milavice prijavljen je pronalazak jedne ručne bombe. O pronalasku NUS-a obavješteni su  „A“ tim Busovača i Tim za UES-a Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Travnik. Na lokalitetu Đelilovačko polje prijavljen je pronalazak granate. O pronalasku iste obavješteni su  „A“ tim Busovača i Tim za UES-a Federalne uprave civilne zaštite.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Općina Vitez.   DVD „Stari Vitez“ i dalje vrši odvoz pitke vode u mjesne zajednice: Ahmići i Bukve, a DVD „ Vitez“ vrši odvoz za mjesnu zajednicu Dubravica-naselje Tolovići, istakanjem vode u rezervoare po Programu odvoza pitke vode.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE