Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.07.2016. godine, do 10:00 sati

EKSPLOZIJE NA POSTROJENJIMA PRAVNIH LICA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Jutros je u kompaniji Natron Hayat došlo do eksplozije lužnog kotla, a prema prvim informacijama povrijeđeno je sedam radnika koji su prevezeni u Kantonalnu bolnicu u Zenica. Povrijeđenim radnicima utvrđuje se stepen povreda. Uzroci nesreće bit će poznati naknadno, nakon što se završi uviđaj.

POPLAVE – VODOSTAJI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Jaka kiša koja je padala praćena gradom napravila je štetu na poljoprivrednim usjevima, na krovovima kuća i automobilima na području mjesta: Raspotočje, Poljice, Lukovo polje, Klopče, Prašnice i Bilimište. Jak grad u potpunosti je uništio povrće i voće. Došlo je do začepljenja odvoda, šahtova i propusta za vodu koji nisu mogli da prime veliku količinu vode. Voda je poplavila podvožnjak na ulazu u naselje Blatuša poplavila je raskrsnicu za skretanje u naselje Lukovo polje. Usljed jake kiše došlo je do prodora vode u podrumske prostorije Kantonalne bolnice Zenica, potvrđeno je sa odjela Ortopedije, Traumatologije i Psihijatrije. Voda je prodrla zajedno sa fekalijama pa je dio pacijenata premješten. U toku je čišćenje i sanacaija te dezinifekcija prostorija. Zbog značajnih oštećenja zabranjena je upotreba stadiona Kamberovića polje. Jak vjetar odnio je dijelova krova sa stadiona koji su izgrađeni od polikarbonata, usljed čega je došlo do prodora vode u prostorije stadiona. Naloženo je zatvaranje stadiona Kamberovića polje, te je iz preventivnih razloga isključena i električna energija, da bi se izbjegla teža havarija.

Općina Vareš. Na više lokaliteta pričinjena je velika materijalna šteta, ugrožena materijalna dobra i ljudi. Na putnom pravcu R 444 došlo je do ponovnog aktiviranja klizišta „Kapija“ i prekida u saobraćaju na putnom pravcu Vareš- Breza-Podlugovi te je došlo do pojave još dva klizišta u naselju Pajtov Han (kod stambenog objekta Žutić Nijaza) i ispod benzinske pumpe „Butmir“ (Vareš Majdan).

U prekidu je saobračaj na lokalnim putnim pravcima: Vareš- Stupni Do, Vareš-Pajtov Han-Budoželje, Vareš-Pajtov Han-Striježevo, Vareš-Pržići i Dabravine–Kadarići, do prekida saobraćaja došlo je zbog pojave klizišta, velikih oštećenja kolovoza usljed velikih bujica i nanošenja materijala na kolovoz. Najteže je stradalo naselje Stupni Do, gdje su evakuirani  građani iz pet (5) stambenih objekta zbog aktiviranja klizišta. Usljed klizišta oštećeni su stambeni objekti, stradao je određeni broj stoke i oštećena je putna infrastruktura. Trenutno mehanizacija i dalje radi na otklanjanju posljedica. Prohodan je regionalni put od Breze prema Varešu.

U MZ Mir došlo je do oštečenja lokalnog puta kao i ugrožavanja stambenih objekata.

U MZ Dabravine, naselje Hodžići usljed izlijevanja rijeke Stavnje iz korita poplavljena su četiri (4) stambena objekta i ugroženo je kompletno naselje Hodžići.

U naselju Luke, došlo je do aktiviranja jednog klizišta čime je ugrožena komunikacija na lokalnoom putnom pravcu Dabravine-Luke-Pomenići-Kadarići.

U centru grada Vareša došlo je do izlijevanja Bukovog potoka te začepljenja kolektorskog sistema “Bukov potok“, usljed čega je došlo do ugrožavanja velikog broja stambenih objekata i pričinjena je znatna materijalna šteta na privatnim stambenim objektima u ulici Put Mira i Čaršija, kao i objekata stare Crkve, OŠ Vareš, Tekije, kao i kompletnog zanatskog centra sa trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Prema prvim procjenama uništene su gotovo sve ratarske kulture naročito zasadi jagodičastog voća.Na privremenoj sanaciji terena i svih nastalih posljedica angažovana su sredstva i meanizacija JKP Vareš, JP ŠPD ZDK – PJ Vareš, privatnik Ešref  Likić, Porobić d.o.o Zavidovići.

Općina Žepče. Na području općine Žepče usljed jake kiše potpuno je bila prekinuta dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje. Uspostavljen je alterativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan, tako da je ovo selo povezano sa Željeznim poljem. Selo Šahmani je i dalje odsječeno i to na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine. Velikom količinom  vode u vidu bujice ranije sanirano klizište je ponovo aktivirano. Takođe na više mjesta put je podkopan i oštećen u vidu zemljanih nanosa. Radna mašina je na terenu i intezivno se radi na sanaciji puteva. Rijeka Željeznica je za kratko vrijeme brzo porasla što se tiče vodostaja i izlijevala se u priobalnim područjima kao i u blizini dvije kuće na području mjesta Donja Golubinja. Kuće se nalaze u neposrednoj blizini magistralnog puta M-17, u pravcu skretanja prema Željeznom polju. Rijeke Željeznica i Papratnica  vratile su se u svoja korita i normalnog su vodostaja.

Dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje je prohodan. Za selo Šahmani trenutno se radi na sanaciji i pravljenu novih propusta, koji su zatrpani te je i putna komunikacija i dalje prekinuta. Mehanizacija je na terenu i intezivno rade na sanaciji puteva. Kiša koja je padala u manjem obimu nije prouzrokovala nove štete.

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Stanje na ugroženim područjima općine se polako normalizije. Općinski štab civilne zaštite jučer je angažovao tri mašine na raščišćavanju terena i otklanjanju posljedica jakog nevremena. Registrovana su dva nova klizišta na lokalitetima Medojevići i Bokići. Stanje prirodne nesreće koje je proglašeno za ugrožena područja je i dalje na snazi. U cilju koordinacije na preduzimanju neophodnih mjera zaštite i spašavanja na ugorženom području je u toku jučerašnjeg dana bio direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Dana, 24.07.2016. godine, oko 15:00 sati, u naselju Valice pale su velike količine grada koje su nanijele veliku štetu na poljoprivrednim kulturama. Prouzrokovana šteta na navedenim kulturama je velika. Došlo je i do oštećenja puta, te je sanacija u toku.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. PVJ grada Mostara imala je četiri intervencije i to:

  • od 15:25 do 16:00 sati, na Žovnici gorjela je trava i nisko rastinje,
  • od 16:40 do 19:05 sati, u Bogodolu gorjela je trava i nisko rastinje,
  • od 20:45 do 21:05 sati, u Sjevernom logoru gorjela je trava i nisko rastinje,
  • od 23:05 do 23:35 sati, u Raštanima gašen je zapaljeni automobil.

Općina Konjic. Dana, 25.07.2016. godine, u 16:58 sati, PVJ Konjic primila je poziv da gori munika u Boračkoj Dragi. Po zaprimljenom pozivu pripadnici PVJ Konjic izašli su na lice mjesta, ali zbog nepristupačnog terena nisu mogli pristupiti gašenju požara. Teren je nepristupačan i postoji mogućnost širenja požara. Pripadnici PVJ vratili se u bazu u 19:20 sati.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici VJ Ljubuški gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Hardomilje u vremenu od 16:00 do 17:00 sati. Opožareno je oko 2 dunuma trave i niskog rastinja. U intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca sa jednom vatrogasnom cisternom.

Grad Široki Brijeg. Sinoć, od 21:00 do 24:00 sati, gašen je požar na porodičnoj kući u Gornjoj Crnči. Požar su gasili pripadnici DVD-a iz Širokog Brijega. U požaru je izorijelo više od pola objekta.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U protekla 24 sata, pripadnici PVJ grada Zenice imali su tri intervencije i to: u naselju Crkvice povodom poplave u Galenskom laboratoriju, u stubištu zgrade u ulici Begagića put intervenisali su povodom dima i asistirali policiji povodom spašavanja 2 osobe sa ade na rijeci Bosni.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Dana, 25.07.2016. godine, u 11:40 sati, Kantonalni operativni centar CZ Sarajevo primio je informaciju od policijske stanice Ilijaš o pronalasku nepoznatog ubojnog sredstva na putnom pravcu Donji Čevljanovići – Gajevi. Informacija o pronađenom NUS-u je proslijeđena Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, čiji pripadnici su izašli na lice mjesta i preuzeli pronađeno ubojno sredstvo.

Tuzlanski kanton

Dana, 25.07.2016. godine, Kantonalni operativni centar Tuzla primio je dvije prijave NUS-a i to: iz gradske službe CZ Tuzla prijava na pronađenu tromblonsku minu i Općinske službe CZ Gradačac na pronađenu tromblonsku minu osvjetljavajuću. O pristiglim prijavama obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE