Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.05.2022.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 456 uzoraka, od čega je 17 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Posavskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9743 osobe, od kojih je 4805 pozitivno (4645 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je sedam osoba.

 

Kanton 10

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 12 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 25.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 17 osoba. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 . Zaključno sa 25.05.2022. godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: otpadnog materijala u gradu, te na deponiji otpadnog materijala, na lokalitetu Desetine.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:15 do 16:30 sati, gdje je gorio otpadni materijal, na Rudniku.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

 • od 08:00 sati, te tijekom cijelog dana, sanacija požarišta na Gradini,
 • od 17:00 do 20:00 sati, gdje je gorila šuma i nisko rastinje na Gradini,
 • od 20:10 do 22:20 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje i dio šume u Tasovčićima, te
 • od 21:00 do 22:20 sati, gdje je gorio otpadni materijal i biljni otpad u Svitavi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 11:30 do 12:30 sati, gdje je gorio otpadni materijal na Gostovišću, te
 • od 13:58 do 14:50 sati, gdje je gorjela šuma na Čarskom brdu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 12:48 do13:30 sati, na magistralnoj cesti M-17.5 Grude – Posušje u mjestu Gradac. Samozapaljenje osobnog vozila. Nastala je veća materijalna šteta na vozilu. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna služba grada Bihać imala je četiri intervencije:

 • u ulici Rasima Delića br.54 ponovo se aktivirao požar na kući, na kojoj je u više navrata vršena intervencija gašenja. Požar je ugašen,
 • u naselju Vedro Polje gdje je gorjela trava. Požar je ugašen,
 • u naselju Kralje gdje je gorjela trava. Požar ugašen,
 • u firmi Austrotherm ponovo se aktivirao požar, intervencijom vatrogasne službe požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Bukve, gdje je gorio putnički automobil i garaža. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • trave i niskog rastinja u firmi „ArcelorMittal“, te
 • starog željeza također u firmi “ArcelorMittal”. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri  manje intervencije i to: dvije intervencije na gašenju manjih požara na otvorenom prostoru, jedna intervencija na gašenju otpadnog materijala, te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tehničke intervencije

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna služba grada Bihać imala je intervenciju u ulici Jablanska, na sapiranju ceste poslije saobraćajne nesreće.

Općina Sanski Most-Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na sapiranje ceste nakon saobraćajne nezgode u ul. Ključka.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 12:40 do 13:10 sati, na otvaranju vrata stana, na Bijelom Brijegu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije od 23:45 do 00:20 sati, na pilanju stabla oštećenog u požaru, u Tasovčićima.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije iontervencije i to:

 • od 08:30 do 09:30 sati, u ulici Stjepana Radića, na čišćenju prometnice nakon prometne nezgode, te
 • od 22:15 do 01:10 sati, vatrogasac s vozilom uz pomoć tri djelatnika JKP Parkovi, u Ljubuškom, na ispiranju i čišćenju gradskih ulica.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je protivpožarno dežurstvo na događaju “Igre bez granica” – Kamberovića Polje.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Unsko-sanski kanton

ZJZ USK-a, tim Zavoda za javno zdravstvo USK-a izvršio je mjerenja lebdećih čestica u zraku, na ugroženom području, nakon požara u krugu firme „Austrotherm BiH“ u naselju Turija-grad Bihać. Odstupanje  od graničnih vrijednosti za čestice veličine PM2,5 i P10 izmjereno je samo u u dvorištu domaćinstva koje se nalazi u neposrednoj blizini požarišta. Izvršena su mjerenja u  naseljima Vrsta, Selimovići, te u urbanom dijelu grada gdje nisu zabilježena odstupanja.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja centralne Bosne zbog očekivane grmljavine kao i istočne Bosne zbog očekivanih visokih temperatura.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR