Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 580 uzoraka, od čega je 15 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom,  Posavskom i Kantonu Sarajevo.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirano 9739 osoba, od kojih je 4803 pozitivno (4644 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je šest osoba.

 

Kanton 10

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 15 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja dvije osobe su pozitivne.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 24.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod pet osoba. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 . Zaključno sa 24.05.2022. godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju divlje deponije smeća u ul. Husinskih Rudara u Tuzli.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: privatni stambeni objekat u naselju G. Lohinja, u kom su dva lica zadobila lakše tjelesne ozljede i pomoćni objekat sa poljoprivrednom mehanizacijom u naselju Pribava.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila u naselju Dubnica.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Ciljuge.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:50 do 10:20 sati,  pored puta za Gorance gorjela trava i otpad,

– od 19:15 do 20:00 sati, u Bačevićima gorjela trava,

– od 22:40 do 00:15 sati, između Bačevića i Jasenice gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:15 do 12:00 sati, u Nerezima gorio biljni otpad,

– od 12:00 sati aktivan je požar na Gradini. Gori šuma od podnožja prema vrhu brda. Svi pripadnici PVP su na opožarenom dijelu. U 21:00 sati požar je stavljen pod kontrolu, ali zbog velike opožarene površine i vjetra područje je pod nadzorom cijelu noć,

– od 03:00 do 04:30 sati, na Bivoljem Brdu izgorjela mehaničarska garaža.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 20:30 sati, u Pješevac Kuli, gdje je gorjelo smeće, trava i nisko rastinje. Opožarena površina je oko 2 ha.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 16:55 do 17:20 sati u ulici Neretvanska, gdje je gorio kontejner.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 00:58 sati, u ulici Rasima Delića br. 54, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen u 03:24 sati,

– u naselju Turija, u 07:05 sati izbio je požar u firmi „Austroterm“. Na lice mjesta su odmah upućena dva vatrogasna vozila. Nakon izvještaja sa terena Komandir VJ Bihać je na lice mjesta uputio svu raspoloživu tehniku i ljudstvo, tako da je u gašenju požara učestvovalo ukupno sedam vatrogasnih vozila sa 20 vatrogasaca. U toku gašenja  pridružili su se radnici JP „Vodovod“ sa tri cisterne  i jedan Skip, jedna cisterna iz JKP „Komrad“, te jedno vatrogasno vozilo sa tri vatrogasca iz vatrogasne jedinice grada Cazina. Požar je ugašen u 15:30 sati. Na požarištu je ostavljeno jedno vatrogasno vozilo u dežursvu. Do jutarnjih sati požar se aktivirao ukupno tri puta, te je isti posljednji put ugašen jutros u 06:15 sati.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina uputila je jedno vozilo sa tri vatrogasca na ispomoć PVJ Bihać, zbog požara u firmi „Austrotherm“ u naselju Turija u gradu Bihaću. Tim je na terenu bio od 09:05 do 14:15 sati.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara u mjestu Karalinka, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bašbunar, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u  naselju Papratnica, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo, pričinjena je materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju manjeg požara u kući, jednu na gašenju zapaljenog sijena i jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

 

  UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Kreševo i Olovo, te gradova Goražde i Gradačac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su tri eksplozivna sredstva i 1215 komada streljiva.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR