Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 1 401 uzorak, od čega je 21 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Posavskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

 Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirano 9739 osoba, od kojih je 4803 pozitivno (4643 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 7osoba.

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je sedam osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 24 osoba. Pozitivno je 20 osoba.

Kanton 10

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 7 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 23.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 12 osoba. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 23.05.2022. godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Isowood“ u Stjepan Polju, gdje je gorio silos.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u mjestima: Blagaj, Hum i Kosoru, gdje je gorio otpad, trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dračevo, gdje je gorio pomoćni objekat.

Unsko-sanski kanton

 Grad Bihać. Dana 24.05.2022. godine, u 07:00 sati, došlo je do požara u firmi Austroterm u naselju Turija kod Bihaća. U gašenju požara učestvuje 20 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila.

Općina Bosanska Krupa.  Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju od 11:57 do 12:20 sati, u ul. 511 Slavne, gdje je došlo do požara na putničkom motornom vozilu.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u Babanovcu, gdje je gorjela vikend kuća sa pomoćnim objektom. Požar su gasili VD Turbe i DVD Bruneji. Požar je ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

 Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije u mjestima Sovići i Grude, gdje je gorio pomoćni objekat i porodična kuća. Povrjeđenih lica nije bilo, na objektima je pričinjena materijalna šteta. Požari su ugašeni.

VELIKO NEVRIJEME

 Srednjobosanski kanton

 Općina Busovača. Područje općine Busovača u popodnevnim satima pogodila je vremenska nepogoda. Padao je jak grad koji je prouzrokovao znatna oštećenja na poljoprivrednim zemljištima, oštećen je manji broj vozila, te crjepovi na stambenim objektima.

Općina Novi Travnik. U naseljena mjesta: Rostovo, Zagrlje i Opara, u poslijepodnevnim satima pogodilo je olujno nevrijeme praćeno gradom. Nanesena je materijalna šteta na poljoprivrednim usjevima.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Stari Grad – Sarajevo, Vitez, Zavidovići i gradova Goražde, Zenica, Gračanica, Konjic timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstava.

  

  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR