Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 398 uzoraka, od čega je 26 pozitivno na SARS-CoV-2.
Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Posavskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9743 osobe, od kojih je 4805 pozitivno (4645 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je sedam osoba.

 

Kanton 10

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 7 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 26.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod dvije osobe. Prema rezultatima testiranja nema  pozitivnih osoba  na COVID-19. Zaključno sa 26.05.2022. godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: otpadnog materijala u gradu, te na deponiji otpadnog materijala, na lokalitetu Desetine.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:00 do 11:20 sati, u ulici Biskupa Barišića, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara

od 17:35 do 18:10 sati u Tasovčićima, gdje je gorio otpad i nisko rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 12:15 do 13:40 sati u Bradini, gdje je gorjela šuma.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je intervencije na gašenju požara i to:

-u naselju Ružica, gdje je  gorjela trava i otpad. Požar je ugašen.

– u Ulici M.Šaćira Kurtćehajića, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

– u ulici Privilica, gdje je došlo do nekontrolisanog curenja plina u domaćinstvu.  Opasnost od eventualne eksplozije je primjenom posebnih mjera za takve situacije brzo i efikasno otklonjena.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

u firmi „ArcelorMittal“, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

u firmi “ArcelorMittal”, gdje je  gorjelo staro željezo. Požari su ugašeni.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Velika Kladuša, Travnik, Orašje i gradova Goražde, Visoko, Zenica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 10 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja centralne i istočne Bosne zbog očekivane grmljavine.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR