Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara na zapaljenom teretnom motornom vozilu „MAN“, u mjetu Špionica. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 01:51 do 02:45 sati, na benziskoj pumpi „Hifa“, na putu M17 u Opinama, gdje je gorila kuhinja.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGADJENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 26.05.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Gračanica dok se na lokalitetu Živinice i nije mogao ocijeniti.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA (EPIZOOTIJE)

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Općinski štab civilne zaštite Kiseljak, na vanrednoj sjednici donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, od zarazne bolesti bruceloza, koja se pojavila na području općine Kiseljak, u periodu april – maj 2018. godine.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je jednu informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva, od strane Općine službe civilne zaštite Vogošća, da su u ul. Radića Potok br.29, pronašli jednu ručnu bombu.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno eksplozivno sredstvo uklonili isti dan.

 

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, vršili su uzorkovanje i primopredaju zadatka na području općina Sapna.

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, vršili su deminiranje na zadatku Lisača, na području općine Kalesija.

 

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Travnik, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva, od strane Općine službe civilne zaštite Fojnica, na lokalitetu Ostružnica, radi se o tromblonu, jedan komad.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za područje Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo i Kantona 10, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE