Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju požara krovne konstrukcije na ugostiteljskom objektu u blizini Željezničke stanice. U gašenju požara  učestvovalo je 11 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 00:55 sati, a ugašen u 03:37 sati. Povrijeđenih lica nije bilo, te jednu  manju intervenciju, na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

OBUSTAVA SAOBRAĆAJA

 Tuzlanski kanton

Općina Čelić. Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično na putnom pravcu R – 458 Lopare – Čelić.

 Zeničko-dobojski kanton

Putni pravac R – 444 Vareš-Zvijezda, zbog sanacionih radova u tunelu Ponikve, saobraća se naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Putni pravac R – 473 Nemila-Bistričak, zbog izvođenja sanacionih radova, u vremenu od 07 do 17 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja.

Grad Zenica, u dijelu Ulice Bulevar Eze Arnautovića, u blizini rondoa Drveni most u periodu od 25.05.2018. god. do 01.06.2018. god. i u periodu od 15.06.2018. god. do 22.06.2018. godine saobraćaj vršiti naizmjenično jednom saobraćajnom trakom u intervalu od 09,00 do 15,00 sati uz korištenje svjetlosne signalizacije. U ostalim satima saobraćaj će se odvijati bez prekida i bez upotrebe privremene saobraćajne signalizacije.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od Policijske stanice Novi Grad  da je na lokalitetu Golo Brdo (Žuč), pronađena jedna kasetna bomba. Informacija o pronađenom ubojnom eksplozivnom sredstvu proslijedjena  je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Količine padavina u protekla 24 sata (l/m2) izmjerene u 08:00 sati: Sarajevo 25; Han Pijesak 6; Bjelašnica i Nevesinje 4; Foča, Ivan Sedlo, Livno, Rudo i Višegrad 1 litar

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za područje Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo,  Kantona 10, Unsko-sanskog kantona i Hercegovačkoneretvanskog kantona  zbog očekivanih pljuskova praćenih sa grmljavinom.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE