Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.05.2018.godine, do 10:00 sati

 

POŽARI 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila u naselju Odmut.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Pavlovići, gdje je gorjeo stambeni objekat. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 21:05 do 21:20 sati, u ul. A. Starčevića.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju zapaljene garaže.

 

VELIKO NEVRIJEME 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Obilne kišne padavine i pljuskovi u proteklom periodu izazvale su velike štete na lokalnim makadamskim putevima na području cijele općine. Vrši se redovno saniranje. Najviše štete pretrpjeli su putevi koji su u fazi sanacije od šteta iz 2014 godine. Pošto su radovi u toku, bujice su uništile sve pripremne radove.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije zbog obilnih padavina u TR JYSK te u CM kozmetika.

Općina Maglaj. Uposlenici civilne zaštite Maglaj  po zahtjevu stranke izlazili su na teren i izvršili snimanje stanja stambenog objekta nakon udara groma u isti, na lokalitetu MZ-e Kosova.

  

ZAGADJENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.05.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Gračanica dok se na lokalitetu Živinice i nije mogao ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je dvije  informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava, i to:

  • od općinskog operativnog centra civilne zaštite Ilidža, da je u šumi na Igmanu, pronađena jedna ručna bomba,
  • od PS Stari Grad, da je u ulici  Močiva bb, pronađena jedna granata.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Posavski  kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su izuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na području Posavskog kantona.

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su uzorkovanje i primopredaju zadatka na području općina Sapna.

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su deminiranje na zadatku Lisača, na području općine Kalesija.

 

O S T A L O

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za cijelu BiH zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom. 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE