Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         386 cm (normalno stanje), jučer 386cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         212 cm (normalno stanje), jučer 237 cm,

–   Orašje —————————————–         461 cm (normalno stanje), jučer 486 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199.00 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,90 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 40 cm, jučer 40 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 126 cm, jučer 128 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 267 cm, jučer 277 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaj jezera  i svih vodnih tokova na području Kantona je u normalanim granicama.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

 Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 190; Bihać 85; Ivan Sedlo 52; Mrkonjić Grad 34; Sanski Most 34; Han Pijesak 48; Livno 19; Gacko 14; Gradačac 10; Bugojno 10; Jajce 9; Banja Luka 10; Doboj i Tuzla 5; Zenica 4;Višegrad i Sarajevo 2.

 

Unsko-sanski kanton

Zbog vremenskih neprilika Ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta USK-a donijelo je Odluku, da se na području USK-a obustavi izvođenje nastave u svim školama, od 26.02.2018.godine do daljnjeg.

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, upozorava se na mogućnost odrona i sniježnih lavina.

Grad Bihać. U gradu Bihaću visina snijega, izmjerena u 07:00 sati, iznosi 85 cm. Snježne padavine su slabijeg intenziteta. Radnici JKP „Komrad“ Bihać, u saradnji sa 50 pripadnika OS BiH, već treći dan rade na  rasčišćavanju i uklanjanju snijega sa ulica i trotoara. Također vrše i uklanjanje snijega ispred školskih i zdravstvenih ustanova.

Zbog težine snijega na području grada Bihaća, prijavljeno je urušavanje krovne konstrukcije na jednom stambenom i jednom pomoćnom objektu. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

Grad Cazin. U gradu Cazinu visina snijega iznosi oko 85 cm, a snježne padavine su slabijeg intenziteta. Radnici Javnog komunalnog preduzeća vrše čišćenje ulica i trotoara.

Zbog težine snijega došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na jednom stambenom objektu. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zabrana je prometa za sve kategorije vozila, na dionici  R-419 Rakitno – Blidinje.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo odvija bez većih poteškoća.

Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj zbog snijega koji pada odvija  se usporeno, na svim putnim pravcima, naročito i višim i visokim predjelima gdje je visina sniježnog pokrivaća veća pa dolazi do formiranja nanosa i poledice.

Zbog snijega autobusi na području općine Maglaj, ne saobraćaju na putnim pravcima za : Straište, Ošve, G. Ulišnjak, G.Bočinja te Oruče, dok se za Ravnu saobraćaj odvija dokle je bezbjedno.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Visina snijega iznosi od 5 centimetara u nižim do 20 centimetara u višim predjelima Bosansko-podrinjskog kantona. Autobuski saobraćaj se odvija redovno, ali otežano zbog poledice na kolovozu.

Jutros oko 06:00 sati, na lokalnom putnom pravcu Ilovača – Goražde u mjestu Korjenići, dogodila se saobraćajna nesreća gdje je autobus sletio sa puta, nije bilo povrijeđenih putnika, a putni pravac je trenutno blokiran za saobraćaj.

 

Tuzlanski kanton

Svi putevi na području TK-a su prohodni, sabraćaj se odvija otežano. Gradski saobraćajni prevoz Tuzla, skratio je linjie gradskog prijevoza u visinskim dijelovima MZ-a: Pasci, Obodnica i Dubrave. Također je i u općini Gračanica došlo do skraćenja linija u gradskom saobraćaju u visinskim dijelovima MZ-a: Malešići, Vranovići i Soko.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog padavina i niskih temperatura, jutros se sporije prometuje na području Srednjo-bosanskog kantona. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze preko planinskih prevoja Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 

Kanton 10

Dana 26.02.2018. godine, zbog vremenskih neprilika, niskih temperatura i padavina na prostoru cijelog Kantona 10, neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama.

 

Na području cijelog Kantona, 10 zbog niskih temperatura -10 u Livnu do -15 u Glamoču kolnici su prekriveni snijegom i ledom. Magistralni pravci Livno – Šuica i Glamoč – Mliništa su zatvoreni za sav promet. Na magistralnim pravcima Glamoč-Priluka i Bosansko Grahovo – Drvar, zbog sniježnih nanosa suženi su kolnici što dodatno otežava promet. Na području Kantona10, lokalne ceste su većinom zatvorene najteže stanje je u Kupresu gdje puše jak vjetar, i temperatura je -16C. Zatvorena je regionalna prometnica Kupres-Šipovo. I na području općine Drvar vjetar stvara probleme gdje ometa čišćenje kolnika prema okolnim selima.

Sve raspoložive snage za čišćenje puteva su na terenu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog niskih temperatura upozoravamo vozače na poledicu na cestama u gorju, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima mogući su odroni kamenja i zemlje na kolnik.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara zapaljenih dimnjaka, u naseljima Zalik, Opine i Vrapčići.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na stambenom objektu – kuća u ul. Bukinjska.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: intervencija na gašenju zapaljenog dimnjaka  na kući, u naselju  Hamida, gdje je požarom zahvaćena i krovna konstrukcija, požar je ugašen, a pričinjena je veća materijalna šteta, kao i intervenciju u naselju Pavine kuće, gdje je također ugašen požar na dimnjaku na privatnoj kući.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervencije na gašenju požara dimnjaka u ul. Civilnih Žrtava Rata, takođe u 19:25 sati, u istoj ulici intervenciju na zapaljenom dimnjaku, te 26.02.2018 god. u 06:20 sati,  intervenciju na gašenju požara u trgovačkom centru „Megadiskont“, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije na gašenju požara zapaljenih dimnjaka.

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Kanton Sarajevo

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, je jučer, 25.02.2018. godine, u 12:00 sati, primio poziv od građanina, koji je na planini Bjelašnici izgubio orijentaciju i ne može se sam spustiti niz padinu. Građanin je naveo da je, na lokaciji gdje se on nalazi (vrh Bjelašnice), magla izuzetno gusta i puše jak vjetar, zbog čega on ne može naći stazu.  Informacija je proslijeđena Gorskoj službi spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite, čiji pripadnici su ubrzo krenuli prema lokaciji i pronašli unesrećenog. Akcija spašavanja je završena u 13:15 sati, povratkom pripadnika GSS-a, sa unesrećenim u bazu na Bjelašnici.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za  područje cijele BiH, zbog očekivanog snijega, visine od 5 do 20 cm  i niskih temperatura, -8 do -4 C°.

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno, a u većem dijelu Bosne pada snijeg.

 

Temperature zraka izmjerene jutros u 7:00 sati: Bjelašnica minus 21 stepen, Ivan-sedlo i Sokolac minus 12, Bihać minus 11, Livno minus 10, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sanski Most, Tuzla minus 9, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Prijedor, Sarajevo, Zenica minus 8, Brčko, Zvornik minus 7, Grude minus 4, Mostar, Široki Brijeg, Trebinje minus 2, Stolac minus 1 i Neum 0 stepeni.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE