Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         386 cm (normalno stanje), jučer 408 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         237 cm (normalno stanje), jučer 245 cm,

–   Orašje —————————————–         486 cm (normalno stanje), jučer 491 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199.04 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,90 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 40 cm, jučer 42 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati iznosio je 128 cm, jučer 131 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodotoka na području Srednjobosanskog kantona su u normalnim granicama.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 277 cm, jučer 288 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaj jezera  i svih vodnih tokova na području Kantona je u normalanim granicama.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 183; Bihać 76; Ivan Sedlo 37; Mrkonjić Grad 27; Sanski Most 28; Han Pijesak 24; Livno 20; Gacko i Gradačac 9; Bugojno  i Jajce 8; Banja Luka 6; Doboj 3.

 

Unsko-sanski kanton

Zbog vremenskih neprilika Ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta USK-a donijelo je od Odluku da se na području USK-a obustavi izvođenje nastave u svim školama.

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja. Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozorava se na mogućnost odrona i sniježnih lavina. Na graničnom prelazu Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Grad Bihać. U gradu Bihaću visina snijega, izmjerena u 07:00 sati, iznosi 76 cm. Snježne padavine su slabog intenziteta. Radnici JKP „Komrad“ Bihać vrše čišćenje ulica i trotoara. Na čišćenju trotoara angažirani su i pripadnici OS BiH.

Od Pomoćnika načelnika za CZ grada Bihaća dobili smo informaciju da je, zbog težine snijega na području grada Bihaća, ukupno do sada, prijavljeno urušavanje krovne konstrukcije na tri stambena objekta, 11 pomoćnih objekata, 2 privatne firme, te krov na fiskulturnoj sali škole koja je u izgradnji. Povrijeđenih lica nije bilo.

Grad Cazin. U gradu Cazinu visina snijega iznosi oko 80 cm. Snježne padavine su slabog intenziteta. Radnici javnog komunalnog preduzeća vrše čišćenje ulica i trotoara. Zbog težine snijega došlo je, ukupno do sada, do urušavanja krovne konstrukcije na dva stambena objekta i šest pomoćnih objekata. Povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Bužim. U općini Bužim svi putevi su prohodni. Visina snijega iznosi oko 50 cm. Snježne padavine su slabog intenziteta. Zbog težine snijega došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na dva pomoćna objekta. Nije bilo povrijeđenih lica.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog snježnih nanosa zabrana je prometa za vozila ukupne mase preko 3,5 t na dionici  R-419 Rakitno – Blidinje.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svi putnim pravcima.  Zbog niskih temperatura na većini planskih prevoja posipni materijal ne djeluje, tako da ima dosta poledice.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog padavina i niskih temperatura, jutros se sporije prometuje na području Srednjo-bosanskog kantona. Posebno se izdvajaju  dionice koje prolaze preko planinskih prevoja Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 

Kanton 10

Ceste su pokrivene snijegom  koji još pada stoga  i nošen vjetrom te se prometuje usporeno na putnim pravcima: Livno-Šujica, Kupres-Šujica, Bosansko Grahovo – Kazanci, Bosansko Grahovo-Resanovci, Bosansko Grahovo – Strmica i Resanovci-Drvar. Vidljivost smanjena. Zimske službe vrše redovnu ophodnju i posipanje cesta pijeskom i soli.

Magistralne i regionalne ceste su prohodne, lokalne su većinom prohodne i čiste  se na dojavu stanovništva.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prometuje se po mokrom i klizavom kolovozu, dok na dionicama u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara: automobil u MZ Sjenjak i dimnjak na privatnom stambenom objektu u naselju Donje Brdo. Požari su lokalizovani i ugašeni.

                      

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka  u mjestu Krajinići. Požar ugašen. Pričinjena manja materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka  u ulici Čaršijska.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Kanton Sarajevo

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo je dana, 24.02.2018. godine, u 13:26 sati primio informaciju od pripadnika GSS da su dobili poziv za pomoć od jedne muške osobe, koja je na lokalitetu Javornik, na planini Igman, ostala zarobljena u snijegu, a zbog iscrpljenosti, podhlađenosti i grčeva nije u stanju da se samostalno kreće. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite odmah je obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja. Po naloga direktora Kantonalne uprave civilne zaštite u skladu sa propisanim procedurama informacija je proslijeđena Gorskoj službi spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite koja je formirana u okviru Gorske službe spašavanja, stanice Sarajevo, čije su dvije ekipa sa 25 spasioca sa motornim sankama i terenskim vozilima krenule prema lokalitetu gdje se nalazila unesrećena osoba. Ekipe Gorske službe spašavanja su oko 15:00 sati stigli do navedene osobe, nakon čega je počela akcija spašavanja. Unesrećeni mladić nije bio u stanju da se sam kreće, pa je njegovo spašavanje znatno bilo otežano i usporeno. Oko 19:50 sati akcija spašavanja je završena, a unesrećeni mladić je izvučen na sigurno, te je predat službi Hitne pomoći.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za  područje cijele BiH, zbog očekivanog snijega, visine od 5 do 15 cm  i niskih temperatura, do -8 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE