Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u 19:26 sati u mjestu Brničani, gdje su gasili kuću,

– u 21:09 sati u mjestu Behrami, gdje su gasili kuću (pričinjena manja materijalna šteta).

Požari su ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju u 18:00 sati u mjesto Banović Selo, gdje su gasili dimnjak. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 03:40 do 04:00 sata u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 18:10 do 21:45 sati, na Trgu oslobođenja br.32, gdje je gorjela krovna konstrukcija zgrade. U akciji gašenja, pored  Vatrogasne jedinice Jablanica, učestvovala je i Vatrogasna jedinica općine Konjic sa 3 vozila i 6 vatrogasaca.

Nema ljudskih žrtava niti povrijeđenih osoba, dok se procjenjuje da je nastala veća materijalna šteta na krovnoj konstrukciji i jednom stanu.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje  intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća  imala je intervenciju od 14:26 do 15:45 sati u mjestu Kamenica, u firmi „Sani Global“, gdje je gorjela ventilacija. Požar je gasilo 6 vatrogasaca sa 2 vozila.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 24.12.2018.godine donesena je Odluka o prestanku stanja prirodne nesreće izazvane sniježnim padavinama na području općine Konjic.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 24.12.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građana da su pronađene 3 ručne bombe i manja količina municije.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.           

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje većeg dijela FBiH zbog mogućih udara vjetra sjevernog smjera, brzine do 60 km/h (u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne) i očekivanih niskih temperatura, koje mogu iznositi  do – 6 °C.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE