Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu, u naselju Brkničani.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, na instalacijama, u ulici Maršala Tita. 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju požara, dana, 24.12.2018. godine u 00:23 sata u ul. Dobroševićka br. 19., općina Novi Grad, gdje je došlo do požara u skladištu papira. Požar je lokalizovan u 01:10 sati, a ugašen u 02:35 sata. U gašenju požara intervenisalo je sedam vatrogasaca s dva vatrogasna vozila.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Bihaća, imali su intervenciju od 11:47 do 12:20 sati, u trgovačkom centru „Robot“, gdje je došlo do požara u kotlovnici. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Cazin. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Cazin, imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Karaula, od 17:05 do 18:05 sati, gdje došlo do požara na krovnoj konstrukciji na stambenom objektu-kući. Pričinjena je manja materijalna šteta. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Ključ. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Ključ imali su intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 13:30 sati, u mjestu Hadžići.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju silosa za pilotu, u privatnoj firmi, na lokalitetu gradske zone. Požar je ugašen.

 

 

SNJEŽNE PADAVINE 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 68,  Ivan Sedlo 10, Livno 7 i Jajce 3. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Sve putne komunikacije na području općine Jablanica su prohodne. Na pojedinim putnim pravcima promet se odvija otežano (poledica) uz obaveznu zimsku opremu.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 23.12.2018.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinica odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

                                                                                                                                 

 

O S T A L O 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog mogućih udara vjetra, brzine do 45 km/h.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE