Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 72h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je ukupno 481 uzorak, od čega je 12 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 24.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 15 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 24.10.2022.godine, na području BPK  Goražde jedna osoba je aktivno zaražena koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4332 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 24.10.2022. god. na COVID-19 testirano je 14 osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo osoba pozitivnih na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać.Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Pokoj, gdje je gorjela trava.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 10:04 do 10:35 sati zbog zapaljenog otpadnog materijala u napuštenoj kući, u Ulici Džemala Bjedića.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu, kuća u naselju Priluk.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 19:50 sati na Mejdanu, gdje je gorio  otpadni materijal u napuštenoj kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:05 do 13:52 sati na Topalovom Grebu, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, te
  • od 21:00 do 22:00 sati gdje je gorjela fontana ispred Osnovne škole.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 06:25 do 15:00 , na sušionici mesa „Herceg“ u Prologu. Požar je nastao zapaljenjem suhih drva i proširio se na ostali dio, pri čemu je izgorjela veća količina mesa za sušenje, pomoćni strojevi i sami objekat za sušenje. Materijalna šteta je velika. Požar su gasila četiri vatrogasca PVP i 1 DVD-a, iz Ljubuškog

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Zenjak, gdje je gorio putnički automobil. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su devet manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog otpadnog materijala, jednu na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, dvije na gašenju niskog rastinja i dva obezbjeđenja (jedno na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jedno javnog skupa).

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 20:00 do 20:20 sati u ulici Kraljice Katarine na otvaranju stana.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina: Vogošća i Bosansko Grahovo, te gradova Goražde i Cazin timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su četiri eksplozivna sredstva.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR