Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 23.10.2022. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 23.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod četiri osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 23.10.2022.godine, na području BPK  Goražde dvije osobe su aktivno zaražene koronavirusom dok su tri pod zdravstenim nadzorom, oporavljeno je ukupno 4331 osoba, a 128 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10892 osobe, od kojih je 5732 pozitivno  (5567 osobe su izliječene, 161 osoba preminula), a aktivne su četiri osobe.

Kanton 10

Dana 23.10.2022. god. na COVID-19 testirana je jedna osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo osoba pozitivnih na COVID-19.

 POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u na lokaciji Kop Šićki, gdje je gorjela vikend kuća. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara na lokaciji Bokavići, gdje je gorjela divlja deponija. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od  21:00 do 21:45 sati, na Bišće Polju, gdje je  gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:15 do 12:45 sati, na Modriču, gdje je gorjela trava i rastinje, te

– od 14:00 do 16:00 sati, u Lokvama, gdje je gorjela šuma i raslinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je  intervenciju na gašenju požara od 20:47 do 21:10 sati, gdje je  gorio kontejner sa otpadom u naselju Kolonija.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je  intervenciju na gašenju požara od od 16:00 do 18:30 sati, u Tepčićima, gdje je  gorjela trava , nisko i visoko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:30 do 16:20 sati, u Gornjim Radišićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje, opožareno  oko 0,5 ha.  Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara  to:

– od 12:10 do 13:00 sati, na lokalitetu Cere gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini oko duluma. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,te

– od 13:00 do 14:00 sati na lokalitetu Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1 dulum. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj.  Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u naselju Kraljeva Sutjeska. Požar je ugašen.

Općina Vareš.  Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju požara od 23:26 sati, gdje je gorio traktor u MZ Kadarići, te je vršena opservacija lica mjesta zajedno sa policijom (uzrok zapaljenja nepoznat). Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencija na gašenju požara na stambenom objektu (kuća) u naselju Radakovo. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su devet manjih intervencija, i to: jednu na gašenju manjeg požara u stanu, dvije na gašenju zapaljenih automobila, jednu tehničku (asistencija MUP-u KS), jednu na gašenju niskog rastinja i četiri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Teritorijalna vatrogasna jedinica Jajce imala je jednu intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu u gradu .Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci DVD Stari Vitez imali su jednu intervenciju na gašenju požara na radnoj mašini u mjestu Vidikovac -Vitez. Požar je ugašen.

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imali su intervenciju na gašenju požara u blizini naselja Pišala. Gorjela je šuma. Požarje  ugašen.

Općina Kiseljak. Profesionalne vatrogasna jedinice općine Kiseljak imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Čelikovac gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

 Tehničke intervencije

 Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je jednu tehničku intervenciju na izvlačenju povređenih iz automobila poslije saobraćajne nezgode.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 19:20 do 19:50 sati, ispomoć Hitnoj  službi u zbrinjavanju nepokretne osobe.

OSTALO

 Zapadnohercegovački kanton

Pripadnici PVP-a grada Širokog Brijega od 12:00 do 14:00 sati, te pripadnici HGSS-a grada Širokog Brijega sudjelovali su u izvlačenju mrtve muške osobe 1995 godište iz čatrnje (bunara) na području Širokog Brijega (Oklaji).Okolnosti smrti navedene osobe utvrđuju nadležne institucije.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR