Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.10.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 537 uzoraka, od čega su 32 pozitivna na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/župnijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Srednjobosanskom.

 Bosansko-podrinjski kanton 

Dana 25.10.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 2 osobe za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID-19. Zaključno sa 25.10.2022.godine, na području BPK  Goražde nema osoba aktivno zaraženih koronavirusom, oporavljeno je ukupno 4333 osoba, a 128 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10892 osobe, od kojih je 5732 pozitivno  (5567 osobe su izliječene, 161 osoba preminula), a aktivne su četiri osobe.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara od 08:45 do 10:05 sati, u Vrapčićima, gdje je  gorio otpad, te jednu intervenciju od 20:45 do 21:10 sati, na Bišća Polju, gdje su gorjele stare gume.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 10:28 do 11:00 sati, u ulici Gojka Šuška, gdje su gorjele drvene palete u garaži.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:20 do 15:10 sati, u mjestu Hodovo, gdje je  gorio automobil.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara  u 19:09 sati, u naselju Bakule, gdje je gorjela plastika i gume. Požar su lokalizovali i ugasili  dvojica vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 3 manje intervencije: jedna intervencija po dojavi dima u haustoru stambenog objekta, jedna intervencija na gašenju zapaljenog podruma i jedna tehnička intervencija (sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na  gašenja požara stambenog objekta (kuća) u naselju Radakovo. Požar je ugašen. Na objektu je pričinjena materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Travnik, Stari Grad – Sarajevo, Kakanj, Srebrenik i gradova Livno, Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 14 eksplozivnih sredstava i streljivo 75 kom.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje: Unsko-sanskog kantona. Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo zbog pojave magle po kotlinama i riječnim tokovima.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR