Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 19:05 do 19:50 sati, u Bačevićima gorjela trava,

– od 19:40 do 20:25 sati, u Dolini sunca gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 19:20 do 20:00 sati u Tasovčićima, gdje je gorjelo rastinje i biljni otpad.

Općina Neum. Požar na nepristupačnom terenu  planine Žaba je ugašen.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:30 do 14:15 sati, u mjestu Hodovo gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:00 do 16:00 sati, u mjestu Prenj gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Bistua Nuova, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je  tri manje  intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju otpada u naselju Borić i dvije na gašenju divlje deponije u naselju Lipnica.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih automobila.

VELIKO NEVRIJEME

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Obzirom da je područje općina Tešanj, dana 23.08.2019.godine u 22,00 sati zahvaćeno jakim nevremenom praćenim jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama, donešena je Odluka o proglašenju satnja prirodne i druge nesreće za područje općine Tešanj, koja je još uvijek na snazi. Takođe, na teren su upućene Komisije za procjenu šteta koje su odmah pristupile izvšenju svojih zadataka.

U skladu sa utvrđenom dinamikom i definisanim mjerama, tokom dana provođene su mjere na otklanjanju posljedica koje su definisane na vanrednoj sjednici Štaba CZ,  koja je održana u 08:30 sati. U skladu sa navedenim zaključcima i naredbama na terenu je evidentiran veći broj značajnijih oštećenja putne infrastrukture na području: Jelaha, Jelah Polja, Novih Miljanovaca, Miljanovaca, Lončara, Piljužića, Bobara, Kaloševića, Mrkotića, Oraš Planja, na kojima su poduzimane aktivnosti već danas, a planira se nastavak sanacije i interevncija i narednih dana. Oštećenja zabilježena na sljedećim putevima:

-Put Ćepeklija u MZ Piljužići – dignut asfalt u dužini od 200-250 m (oko 1000 m2) zbog začepljenih odvodnih cijevi. Začepljeni putni kanali i oštećena bankina.

-Put prema Kominu- oštećen put -potrebna sanacija, na sanaciji angažovana firma Trans-kop doo.

-Put Piljužići-Miljanovci- oštećeni putni propusti i putni kanali. Angažovana firma Dobojputevi dd.

-Bobare- glavni put-pročepljeni putni propusti i oćišćeni nanosi na putu. Oštećene bankine u dužini oko 200 m, oštećen glavni put u površini oko 30 m2. Dignut asfalt i put osposobljen za promet.

-Drinčići- oštećene bankine u dužini oko 200 m, oštećeni makadamski putevi u dužini oko 100 m, oko 350 m2. Na sanaciji angažovana firma KM gradnja.

-Oštećenje puta Pelte u MZ Mrkotić na čijoj sanaciji je angažovano preduzeće Neri gradnja.

-U Miljanovcima poduzete aktivnosti na sanaciji oštećenja putne infrastrukture i obezbjeđenja prohodnosti na više putnih pravaca, izvođač KM-gradnja doo.

-Na području MZ Jelah u Mračaju angažovana firma Trans-kop doo, obezbjeđenje prohodnosti puteva, raskrsnica kod mosta u Mračaju, i na drugim lokacijama na području Jelaha.

Firme Dobojputevi dd i Rial-šped doo su radile po nalogu kantonalne, odnosno federalne direkcije cesta na otklanjanju oštećenja i obezbjeđenju prohodnosti regionalne i magistralne ceste (Piljužići kod točka i magIstralni put u Kaloševiću).

Vodosnabdijevanje: Jelah: U Jelahu ima ukupno 6 bunara od kojih su trenutno 2 u funkciji (B4 i B2),  a iz ostala 4 (B1, B3, B5 i PEB1) se ne pumpa voda zbog zamućenosti iste i loših parametara.Pojedine zone u Jelahu će ostati bez vode do izbistravanja i stavljanja u funkciju svih bunara.

Tešanj: Zastoj do jutros do 09:00 sati zbog nanosa na vodozahvatu Mekiš Stupa, ekipe angažovane na čišćenju i osposobljavanju, nakon toga dotok 17 l/s, a inače je 20 u normalnim uslovima.

Kraševo: Bunari nisu imali posljedica i uredno je vodosnabdijevanje na tom vodovodnom sistemu. Sva voda koju isporučuje JP „Rad“ Tešanj ima zadovoljavajuće parametre i za piće je.

Od strane JP „Rad“ na njihovoj stranici objavljene su informacije o vodosnabdjevanju i ispravnosti vode za piće.

Komunalna higijena: Ekipa na terenu od jutarnih sati pa sve do 14:00 radili na uklanjanju nanosa i polomljenih grana na dijelu  čaršije, Bukve, Medakova, Sportske dvorane Tešanj i Jelaha. Poduzimane mjere i aktivnosti sanacije na deponiji u Bukvi. Pokupljene uginule životinje usljed poplave (par ovaca i pas) u dijelu Piljužića i ukopane propisno.

Ispumpavanje vode iz poplavljenog područja: Od strane PVJ i DVD Tešanj 1905 vršeno je ispumpavanje vode sa zemljanih površina oko objekata i iz samih objekata. Trenutno su nepovoljni uslovi za provođenje ovih mjera zbog stalnog protoka vode. Izvršeno je sljedeće:

4 ekipe sa 5 pumpi pumpale vodu iz 10 objekata,

1 ekipa vršila pranje 3 objekta,

1 cisterna vode dostavljena u MZ Piljužiće radi pranja objekata.

Od strane Higijensko-epidemiološke službe, a po naredbi Općinskog štaba CZ provedena je dezinfekcija u preduzeću FAD dd u Jelahu i manjem poslovnom objektu u Jelahu.

Poplavljeno područje općine Tešanj u poslijepodnevnim satima posjetio je ministar za promet i komunikacije Vlade ZDK Ishak Arnel.

Informisanje: Tokom dana u tri navrata objavljene su informacije i izvještaji o stanju na području općine Tešanj o provođenju mjera. Također, svim mjesnim zajednicama je dostavljen obrazac za prijavu šteta, te date konkretne upute. Služba civilne zaštite je putem Operativnog centra zaprimila 19 prijava na obrascima, a date su upute za postupanje u narednim danima.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I daljeDVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

Tuzlanski kanton

Grad SrebrenikVatrogasna jedinica Srebrenikimala je dvije intervencije na dostavi vode za stanovništvo u MZ Cage i Ahmići.

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele BiH, zbog grmljavinskih procesa i lokalnih padavina.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE