Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 10:20 do 10:55 sati, na području Tekije, gdje je  gorjela trava,

– od 17:00 do 17:55 sati, na brdu Hum, gdje je gorjela trava,

– od 21:30 do 22:20 sati u Ortiješu, gdje je  gorjelo nisko rastinje,

– od 23:25 do 00:10 sati,u Sjevernom logoru, gdje je gorjelo nisko rastinje,

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara, i to:

– od 11:35 do 11:50 sati, u Grabovinama, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 18:20 do 18:45 sati, na Bjelavama-Čapljina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:15 do 19:40 sati, u Dretelju, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:55 do 20:30 sati, u Trebižatu, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 16:15 do 17:15 sati, u mjestu Sovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Krsno Polje, gdje je gorjela kuća u kojoj je jedna starija ženska osoba smrtno stradala. Požar je ugašen na objektu nije bilo veće materijalne štete.

VELIKO NEVRIJEME

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Sinoć oko 22:00 sata, područje općine Tešanj zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama. Nevrijeme je posebno bilo izraženo na jugozapadnom, zapadnom i sjeverozapadnom području općine, naseljena mjesta Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i  Kalošević. Zbog  bujičnih voda i plavljenja objekata u svojim objektima zatočeno je više mještana, kao i desetak gostiju u ugostiteljskom objektu u Jelahu. Ukupno je u akciji spašavanja evakuisano 17 građana. Obzirom da je došlo do plavljenja i neprohodnosti putnih komunikacija vršeno je otežano pristupanje zatočenim osobama u naseljenom mjestu Piljužići i Jelahu. Poplavljeni su i preduzeće FAD dd Jelah i Osnovna škola „Huso Hodžić“ u Tešnju. U svim navedenim mjestima bili su ugroženi i poplavljeni objekti, kao i putne komunikacije prema naseljenim mjestima Piljužići, Novi Miljanovci, kao i magistralni put M-4 Doboj – Teslić u mjestu Kalošević koji je tokom noći noći deblokiran pa se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom. Zbog plavljenja regionalnog puta RP-474 Novi Šeher-Prnjavor u mjestu Vukovo za saobraćaj je bio zatvoren ovaj put iz pravca Tešnja prema Jelahu, dok je od Jelaha prema Piljužićima još uvijek zatvoren zbog vode na kolovozu. Do oštećenja regionalnog puta je došlo na području Piljužica koje je tokom noći djelimično sanirano u cilju normalizacije saobraćaja.

Angažovane su snage civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih jedinica i policije.

U 02:00 sata je održna vanredna sjednica Štaba na kojoj je dodatno razmotrena situacija na terenu, te utvrđene dalje mjere i aktivnosti na ugroženom području. Fiksne telefonske veze ne funkcionišu u Vatrogasnom domu, te je otežana onemogućena komunikacija sa građanima i nadležnim službama.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je  intervenciju na gašenju divlje deponije otpada u MZ Husino. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara divlje deponije otpada.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Novi Grad, Gradačac, Gornji Vakuf, Ključ, Bihać, Bosanska Krupa i Kalesija timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) danas su uklonili dvadeset šest eksplozivna sredstva. Pored navedenog timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uništili su osamnaest komada kasetne municije KB- 1 na području općine Ključ, dok je devet komada eksplozivnih sredstava uništeno na području općine Novi Grad.


O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje za područje cijele BiH zbog visokih temperatura koje se očekuju i do 32oC, u pojedinim dijelovima moguća je grmljavina sa obilnijim lokalnim pljuskovima gdje bi moglo pasti kiše od 40/50/l/m2.

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE