Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.07.2018.godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

–  od 08:50 do 09:40 u Rodoču, gorio otpad,

–  od 22:00 do 23:05 sati u Lakševinama, gorio otpad,

–  od 01:05 do 01:30 sati u Vrapčićima, gorjela trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora  od 15:20 do 17:30 sati, u blizini preduzeća „Soko“ u Grudama. Opožareno je oko 1 ha trave i niskog rastinja. Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje  imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora  od 21:55 do 23:00 sati, u blizini preduzeća „Inđilović“ u Posušju. Opožareno je oko 1 dulum trave i niskog rastinja. Požar su gasila tri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:20 do 10:45, gasili su požar na divljoj deponiji smeća. Požar su gasila tri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila,

– od 11:20 do 12:10 sati, u blizini naselj Lisice – Vučji Grm, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Opožareno je oko 7 duluma površine.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać imala je intervenciju od 16:35 do 17:10 sati u mjestu Pokoj, zbog požara u sušari za drva.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin imala je intervenciju od 23:58 do 01:15 sati  u mjestu Karaula, gdje je gorio automobil.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići.  Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Nasubašići, gdje je gorio automobil. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Dana 24.07.2018.godine, oko 11,40 sati, došlo je do kratkotrajnog kvara i ispada na elektrosisaču koksnog gasa broj 2 na fabrici Koksara GIKIL. Tom prilikom ispuštena je manja količina dima, koji je predstavljao višak koksnog gasa spaljenog po tehnološkoj proceduri. Nakon  10 minuta zastoja stavljen je u funkciju elektrosisač 1 te se proizvodni proces nastavio normalno. Mjerni uređaj Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK nije zabilježio neko značajnije zagađenje zraka.

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.07.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Sapna.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Na osnovu rješenja Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara od 23.07.2018.godine,  Vodovod d.o.o. Mostar, proglasio je vodu neispravnom u naseljima Salakovac, Prigrađani – Podgorani, te su građanima navedenih naselja preporučili da vodu ne koriste za piće. 

                                           

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina da je u naselju Baćci, u koritu rijeke Drine, pronađena ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES koji su navedeno sredstvo uklonili i smjestili u magacin do uništavanja.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina da je u ul. Ruđera Boškovića, pronađeno deset ručnih bombi.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja na zadatku „Lisača“, na području općine Kalesija, kao i na zadatku „Pribitkovići“ III, na području općine Banovići.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Jehovac pronađena ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE