Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.703 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 48 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 654 osoba.

– Ukupno izliječenih 1001 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Iz Službe civilne zaštite grada Cazina, dobili smo podatak da je devet lica pozitivnih na korona virus.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nalazi se sedam pacijenata, šest pozitivnih na korona virus i za jednog pacijenta čeka se rezultat testa.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 24.06.2020. godine, testirano je 5 osoba na COVID-19. Rezultati se očekuju tokom dana. Trenutno na području BPK-a Goražde jedna osoba je pozitivna na COVID-19.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Jučer su obavljena testiranja za tri uzorka na korona virus, svi su negativni.

 

POPLAVE

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Timovi Federalne uprava civilne zaštite i jučer su nastavili pomagati stanovništvu u gradovima i općinama koje su najviše pogođene poplavama u Tuzlanskom kantonu. Dva tima sa pumpama angažovana su na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata u naseljima Đurđevik i Strašanj na području grada Živinice.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 200,67 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 152,40 m3/s

Rijeka Spreča je usljed velikih količina padavina u proteklim danima a i zbog dotoka vode od pritoka kao i velike količine ispuštanja sa brane Modrac, izašla iz svog korita u dijelu od Miričine do Stjepan Polja, te poplavila oko 220 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju.

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalno 160 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj na rijeci Spreči je u porastu. Jutros u 01:00 sati, iznosilo je 409,2 cm, a 419 cm u 09:00 sati, na mjernom mjestu Karanovac-Gračanica.

 

KLIZANJE

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Dana 25.06.2020 godine, od strane OC Srebrenik prijavljeno je klizanje tla, na lokacijama:

-Špionica1

-Crveno Brdo

-Gornji Srebrenik.

Općina Banovići. Dana 25.06.2020 godine, od strane OC Banovići prijavljeno je klizanje tla, na lokaciji Tulovići.

Grad Gračanica. Dana 25.06.2020 godine, od strane OC Gračanica prijavljeno je klizanje tla na lokacijama:

-MZ Miričina, bujični potok potkopao nosivi stub, od stambenog objekta te je isti ugrožen,

-klizište u MZ G. Orahovica, uz regionalnu cestu za Srebrenik, te prijeti 1 stambenom objektu,

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od  11:40 do 12:15 sati, na području Gornjeg Zalika, gdje je gorjela gorila trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara na motornom vozilu, na auto putu u reonu Moštra, pričinjena materijalna šteta na vozilu, požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara na dionici ceste M16 Jajce – Banja Luka (Borovi), na teretnom kamionu. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva  za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 24.6.2020.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Kanton sarajevo

Pancirno zrno kalibra 76 mm, koje je uočeno zabijeno u fasadi na trećem spratu stambene zgrade u sarajevskom naselju Ciglane, te prijavljeno Federalnoj upravi civilne zaštite, uklonjeno je uz asistenciju pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite i II Policijske uprave PS Centar Sarajevo.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE