Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.04.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Prema informacijama Euro-mediteranskog seizmološkog centra, jučer u 18:35 sati, na području Stoca registrovan je manji potres, čija je magnituda iznosila 2,5 stepena po Richteru. Nema informacija o eventualnoj materijalnoj šteti.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Humići, gdje je gorio pomoćni objekat (štala).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 18:16 do 19:00 sati, u firmi „Grewe Tadiv“, gdje su gasili požar na peći.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Borić. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara u naselju Grbavica, gdje je gorjelo nisko rastinje i visoka grabova šuma. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donja Gračanica, gdje je gorjelo skladište firme „Abdels“.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Mekiš.

Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje  intervencije na gašenju požara i to: tri na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju dimnjaka na ugostiteljskom objektu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Općinske službe civilne zaštite Ilijaš, da je u naselju Srednje, u blizini škole pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– na lokalitetu Rostovo pronađena minobacačka mina,

– na lokalitetu Gaj pronađene tri ručne bombe.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Banovići da je pronađena ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NASTALIM OSOBAMA

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

I dalje se nastavljaju potrage za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine, te za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji nestanak je prijavljen 15.04.2019.godine, na području općine Srebrenica. Federalna uprava civilne zaštite, u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potrage. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potraga u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE