Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.04.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     396 cm (normalno stanje), jučer 452 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     242 cm (normalno stanje), jučer 278 cm,

–   Orašje ————————————-    508 cm (normalno stanje), jučer 542 cm.

 POŽARI

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju  u naselju Ričice, gdje je izbio požar u kojem je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zimča, gdje je gorjela divlja deponija, i gdje se požar proširio na jedan stambeni objekat. Požar je ugašen, a na stambenom objektu, pričinjena je manja  materijalna šteta.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara na Bišću polju, gdje je gorjela trava.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

u mjestu Bilići, gdje su gorjeli šuma i elektro-stubovi, te

– u mjestu Živašnica, gdje je gorjela šuma i šikara, uz željezničku prugu.

Oba požara su pogašena.

 Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gornje Putićevo, gdje je gorjelo nisko rastinje i dio šume. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su 3 intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja. Svi požari su ugašeni.

  

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Iz Policijske stanice Cazin, primljena je informacija o pronalasku granate 60 mm, u mjestu Šturlić. Mjesto pronalaska eksplozivnog sredstva je obilježeno.

 Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana, 24.04.2018.godine, po dojavi građana o pronalasku jedne ručne bombe, u ulici Višegradska, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite izašli su na lice mjesta, preuzeli navedeno eksplozivno sredstvo i uredno ga uskladištitli.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana, 24.04.2018.godine, prijava od strane građanina o pronalasku NN ubojnog sredstva u Raškoj Gori, kod ulaza u Pravoslavno groblje.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Slimena, pronađena je jedna pješadiska mina PMA-2.

O pronalasku su obaviješteni uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 Tuzlanski kanton

Općine Lukavac i Živinice. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  obavljali su aktivnosti na deminerskom zadatku na području općina Lukavac i Živinice.

Općina Sapna. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su aktivnosti na zadatku „Marš mira – Nezuk“, na području općine Sapna.

Općine Sapna i Kalesija. Također, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  nastavili su proces deminiranja na području općina Sapna i Kalesija.

 Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je tri  informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava, i to:

– od Policijske stanice Hadžići, da je na lokalitetu Gornja Raštelica, pored nadgrobnog spomenika, pronađeno više komada tromblonskih mina i okvira za municiju,

– od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je pronađeno jedno NN eksplozivno sredstvo, na lokalitetu brda Ormanj,

– od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je pronađeno jedno NN eksplozivno sredstvo, na lokalitetu Osenik.

Informacije o pronađenim ubojnim sredstvima prenesene su Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su u toku dana preuzeli pronađena ubojna sredstva.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE