Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.03.2019. godine

 POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja u mjestima Pritoka i Ripač i jednu intervenciju na gašenju požara šume u mjestu Ripač. Požari su ugašeni.

Općina B.Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja u mjestu Badić. Požar je ugašen.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Tomina. Požar je ugašen.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Krivaja i gašenju požara šume u mjestu Pjanići. Požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 12:55 do 14:00 sati, u Lišanima, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • od 14:00 do 18:25 sati, na Ruištu, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • od 14:50 do 15:25 sati, u Cimu, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • od 17:05 do 19:30 sati, u Vranjevićima, gdje je gorjela trava i rastinje,
 • od 17:40 do 18:30 sati, pored Puta za Rašku Goru, gdje je gorjela trava i rastinje, te
 • od 18:25 do 20:10 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i rastinje,

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:05 do 13:35 sati, kod stadiona Bjelave, gdje je gorjela trava,
 • od 15:05 do 15:35 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trava, te
 • od 16:15 do 19:00 sati, na Bivoljem Brdu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:20 do 19:55 sati, u Donjem Velikom Ograđeniku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 20:15 do 22:05 sati, u Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 22:30 do 01:30 sati, u Gornjoj Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • tehničku intervenciju na sapiranju magistralnnog puta kod crkve u Čitluku.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od od 13:38 do 16:00 sati, prema naselju Gorani, gdje je gorjela šuma.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:00 do 15:00 sati, iznad restorana „Zdrava voda”, uz magistralni put M-17, gdje je gorilo nisko rastinje i trava, te
 • od 20:15 do 21:15 sati, u mjestu Gostovišće – Put za Djevor,  gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 16:35 do 18:50 sati, u blizini naselja Brajke, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, te
 • od 20:15 do 21:30 sati, u blizini groblja u naselju Paljike, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

 Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići,imala je tri intervencije na gašenju požara i to dva na gašenju otpadnog materijala u ulici Alije Izetbegovića i nisko rastinje u Banovići Selu.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je tri intervencije na gašenju požara i to požar na stambenom objektu (kuća) u naselju Čardački put, požar na niskom rastinju u naselju Zelinja Donja i požar na niskom rastinju u naselju Rakija.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je tri intervencije na gašenju požara i to požar na automobilu u ul. Petrak, požar na niskom rastinju u naselju Stupari i otpadni materijal u Prijekoj ulici.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Ljenobud.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je tri intervencije na gašenju požara i to požar niskog rastinja kod farme „Bingo“ u naselju Donje Dubrave, požar na gašenju otpadnog materijala i niskom rastinju u naselju Odžak kod PK “Višća“ i požar na pomoćnom objektu u naselju Gornje Dubrave.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica općine Tuzla, imala je šest intervencija na gašenju požara i to: četri požara na niskom rastinju u ul. Vukovarska, naselju Dobrnja i Srednja Lipnica, i dva na gašenju otpadnog materijala.

Svi požari su ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervencije na gašenju trave i niskog rastinja u mjestima Stranjani, Banlozi, Drivuša, Blatuša i u Arcelor Mittalu.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervencije na gašenju požara zapaljenog niskog rastinja, lokalitet MZ-e Ulišnjak – naselje Šiprage.

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u ulici Sarajevska.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je  intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na obroncima planine Klek (iznad naseljenog mjesta Paravci).

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16.00 do 16.30 sati, u Kočerinu, gdje je opožarena manja površina trave i otpadnog materijala. U intervenciji su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom, te

– 16.40 do 18.00 sati, u Budimu (Kočerin), gdje je opožareno oko 4,5 dunuma trave, niskog rastinja i šume. U intervenciji sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervencije na gašenju požara i to:

–  od 17:30 do 18:30 sati, požar otvorenog prostora na lokalitetu Raško polje, gdje je opožareno 3 dunuma trave i niskog rastinja. U intervenciji su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom, te

–   od 19:0 do 21:00 sati, lokalitet Ledinac, gdje je opožareno oko 2 dunuma trave i niskog raslinja. Isti su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Općina Posušje. Vagtrogasana jedinica općine Posušje, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:25 do 14:00 sati, požar otvorenog prostora na lokalitetu Vinjani, gdje je opožareno oko 1.ha niskog rastinja i šume. Isti su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom,

– od 14:00 do 17:00 sati, u Tribistovu, gdje je opožareno oko 1.ha borove šume.U intervenciji sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom,

– od 17:07 sati, na poziv pripadnika DVD-a Kočerin, dva pripadnika sa jednim vatrogasnim vozilom u mjestu Sesaruša sudjelovala u gašenju požara na pomoćnom objektu uz nastanjenu kuću. Kuća je spašena dok je pomoćni objekt u potpunosti izgorio, te

-od 20:10 do 22:40 sati, u Viru, naselje Kadim, gdje je opožareno oko 1.ha niskog rastinja i šume. Isti su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala na livadi, koji se proširio na suhu travu, isti je ugašen.

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača, imala je intervencije na gašenju požara umjestu Milavice, gdje je gorjela privatna šuma, te u mjestu Carice, gdje je gorjela privatna šuma i otpadni materijal, požari su ugašeni.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine  Gornji Vakuf-Uskoplje, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u mjestu Kamenice u dva navrata.

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u mjestu Kopčić.

Općina Vitez. DVD Stari Vitez, imalo je intervencije na gašenju požara suhe trave u mjestu Donja Večeriska i intervenciju u mjestu Slatine, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šikara.

DVD Vitez, imalo je intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja u mjestu Tolovići.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara šume u naselju Biokovine.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Borina.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana 24.03.2019. godine, Profesionalna vatrogasna jedinica, dobila je dojavu o pojavi požara na bjelogoričnoj šumi lokalitet Mirvići, MZ-a Osječani. Odmah po dojavi u 13:26 sati jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca izlaze na lice mjesta provode akciju gašenja požara i istu završavaju u 15,07 sati.

Dana 24.03.2019. godine, Profesionalna vatrogasna jedinica, dobila je dojavu o pojavi požara na niskom rastinju a koji se proširio na bjelogoričnoj šumi lokalitet Kovači, MZ-a Faočići. Odmah po dojavi u 14;03 sati, jedno vatrogasno vozilo i četiri vatrogasca izlaze na lice mjesta provode akciju gašenja požara. U akciji gašenja požara učestvovala četiri mještanina, četiri radnika sa jednim vozilom JP „Bosansko-podrinjske šume“.  Na licu mjesta bila prisutni dva pripadnika MUP-a BPK-a Goražde. Prilikom gašenja požara do izlaska vatrogasaca na intervenciju jedan mještanin je dobio gušenje dimom, te je kolima hitne pomoći prebačen u kantonalnu bolnicu Goražde gdje mu je ukazana pomoć i nije životno ugrožen. Na licu mjesta bila prisutni dva pripadnika MUP-a BPK-a Goražde. Akcija gašenja požara završena u 18:20 sati.

Dana 24.03.2019. godine, Profesionalna vatrogasna jedinica, dobila je dojavu o pojavi požara na suhoj travi, lokalitet Rešetnica, MZ-a Rešetnica. Odmah po dojavi u 18:15 sati, jedno vatrogasno vozilo i tri vatrogasca izlaze na lice mjesta provode akciju gašenja požara i istu završavaju u 20:00 sati. U  gašenju požara učestvovao i jedan mještanin.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 27 manjih intervencija i to: 21 intervencija na gašenju trave i niskog rastinja, pet intervencija na gašenju otpadnog materijala i jedna intervencija na gašenju zapaljenog električnog stuba.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.03.2019 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Kalesija dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je prijavu o postojanju eksplozivnog sredstva, u mjestu Garački podovi, općina Bugojno, radi se o minobacačkoj granati, te

tri prijave od strane Općinske službe civilne zaštite Travnik, na lokalitetu Djaci Nula, jedna granata, od strane MUP SBK, radi se o sitnoj municiji i na lokalitetu Goleš Prpići, jedna granata.

O primljenim prijavama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE