Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.03.2019. godine

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara u ulici Saliha Mušanovića, gdje je gorio dimnjak, te jednu intervenciju na gašenju požara u napuštenoj kući u mjestu Turija.

Općina B.Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Oraščani, gdje je gorjela trava i niskog rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine  Ključ imala je tri intervencije na gašenju požara u mjestima: Šehići, Krasulje i Točine, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine  Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dabar, gdje je gorjelo nisko rastinje. 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:50 do 15:45 sati, u Podveležju, gdje je  gorjelo nisko rastinje,

– od 14:45 do 15:15 sati, u Bišće polju, gdje je  gorjela baraka,

– od 16:40 do 19:25 sati, na Rujištu, gdje je  gorjelo nisko rastinje,

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:00 do 15:40 sati, u Adi, gdje je gorjela trava i nisko rastlinje,

– od 18:45 do 19:15sati, u Gnjilištu, gdje je gorjelo rastinje u blizini kuća.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požar od 12:20 do 15:20 sati, na lokalitetu Boračkog jezera, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je 5 intervencija na gašenju požara i to:

– požar na šumi i niskom rastinju u naselju Treštenica (opožareno ukupno 5 dunuma),

– požar na niskom rastinju i pomoćnom objektu u naselju Treštenica (izgorjelo 5 ovaca i pomoćni objekat)

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine  Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Smoluća, gdje je opožareno cca 50 dunuma.

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala  intervencije na gašenju požara u naselju Kosci i Tušanj, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Lašva, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Crnač, Đondraši, Papratnica i Čobe, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Roše, gdje je gorjela šuma, te jednu intervenciju u mjestu Kulica, gdje je gorjela suha trava i niskog rastinja. Požari su ugašeni.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Goruša, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Papratnica, Brankovići i Gornja Golubinja, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.  Požari su ugašeni.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je tehničku intervenciju na izvlačenju ženske osobe koja je pala u korito rijeke Stavnje. Ista je zadobila povrede i promrzline, zbog dužeg boravka u vodi. Nakon izvlačenja iz rijeke osoba je prebačena u Dom zdravlja Vareš.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 14:00 do 14:45 sati,  u mjestu Knešpolju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

– od 19:35 do 20:00 sati, na Zaobilaznici, gdje je gorjela trava i nisko raslinje,

– od 20:05 do 20:45 sati, u mjestu Kočerinu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 00:40 do 01:45 sati, u mestu Rasnom, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:10 do 12:30 sati, požar na porodičnoj kući zbog neispravne el. instalacije,

– od 16:15 do 18:00 sati, u mjestu Grabovom Vrilu, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:45 do 19:30 sati, u mjestu  Crveni Grm, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Posušje. Vagtrogasana jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tribistovu od 17:30 do 19:50 sati, gdje je  gorjela trava i borova šuma.Požar su ugasila 2 vatrogasca s jednim vozilom, opožareno je cca 1000 m2 površine.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 22 intervencije, i to 20 požarnih i 2 intervencije na obezbjeđenju javnih događaja (koncert i fudbalska utakmica).

Veće požarne intervencije bile su:

– Jučer u 18:52 sati, u ulici Atife Karalić br.11 u naselju Švrakino Selo, došlo je do požara na krovu porodične kuće. U gašenju požara je učestvovalo 15 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 19:24 sati a likvidiran u 21:25 sati. Nije bilo povrijeđenih osoba.

– Noćas u 03:44 sati, u ulici Hamdije Čemerlića u Pofalićima, izbio je požar u poslovnom prostoru. U gašenju požara je učestvovalo 6 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 03:58 sati a likvidiran u 05:00 sati. Pričinjena je materijalna šteta a povrijeđenih nije bilo.

Manje požarne intervencije su bile na gašenju trave i niskog rastinja (11 intervencija), na gašenju otpada u kontejnerima ( 2 intervencije), dimnjaka na stambenim objektima (2 intervencije), električnih instalacija u kućama (2 intervencije) i na gašenju automobila (1 intervencija).

  

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Tubolja, gdje je gorjela trava, te gašenje vočnjaka i trave na privatnom imanju.

Općina Drvar. Vatrogasna jedinica općine Drvar imala je intervenciju na gašenju požara trave.

Općina Glamoč. Vatrogasna jedinica općine Glamoč imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Hrast, gdje je gorjela trava i napušten  pomoćni objekat.

  

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 Unskosanski kanton

 Velika Kladuša. Od Policijske stanice Velika Kladuša primljena je službena zabilješka o pronalasku eksplozivnog sredstva u podrumu stambene zgrade, a radi se o ručnoj bombi

M 75. Mjesto pronalaska eksplozivnog sredstava  je obilježeno od strane Policije.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE