Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.03.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Iz Operativnog centra civilne zaštite općine Stolac stigala je informacija da se jutros, u 05:28 sati, na području Stoca osjetio lakši potres. Potres nije prouzrokovao materijalnu štetu, osim što je izazvao uznemirenost kod stanovništva.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je dvije intervencije na gašenju trave i niskog rastinja u mjestu Konjodor. Požare su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju u  mjestu Krantići, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-šupi. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada  Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:10 do 11:35 sati, u Zagrebačkoj ulici gorio otpad,

– od 18:25 do 19:00 sati, u naselju Semetovac  gorio otpad i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:30 do10:40 sati, u Zvirovićima gorjela trava i rastinje,

– od 10:30 do11:00 sati, u Višićima gorjela trava i rastinje,

– od 12:45 do13:30 sati, na  Jasenici  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:25 do 17:30 sati, u Šurmancima  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:15 do 21:00 sati, u Šurmancima gorjelo rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara: nisko rastinje u naselju Bečići i deponija uglja u naselju Brezici. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Mionica III. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Bistarac. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Orašje i Slavinovići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja na lokalitetu Gradac Raspotočje. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju trave i niskog rastija u naseljima Haljinići i Čobe. Požari su ugašeni.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja na lokalitetu Gornja Zimča. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara  na lokalitetu Brankovče, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.  Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:30 do 14:30 sati, na lokalitetu Trn, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2 duluma. Požar su gasila tri vatrogasaca sa vatrogasnim vozilom,

– od 18:10 do 18:30 sati, na lokalitetu Vrace, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1 dulum. Požar su gasila tri vatrogasaca sa vatrogasnim vozilom.

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:50  do 17:50 sati, na lokalitetu Klobuk, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2 ha. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila,

– od 18:30 do 20:00 sati, na lokalitetu Plantaža, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje na površini od oko 2 ha. Požar su gasila tri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom,

– od 19:00 do 20:00 sati, u mjestu Gornji Radišići, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje na površini od oko 3 ha. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom,

– od 18:45 do 19:00 sati, u ulici Hrvatskih knezova, gdje je gorjela manja površina trave i stari vinograd. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:30 13:30 sati, u Batinu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2 duluma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 13:30 sati, na brdu Duspare, gorjelo je nisko rastinje i šuma na nepristupačnom terenu, daleko od naselja, pa se odustalo od gašenja, uz nadzor od strane vatrogasaca.

– od 15:10 do 17:00 sati, u Viru, naselje Čamberi, gdje je gorjelo nisko rastinje i hrastova šuma na površini od oko 1,5 ha. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje  intervencije na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Centar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od Policijske stanice Centar, da su u ulici Branilaca Šipa, prilikom izvođenja zemljanih radova,  pronađena tromblonska mina i kutija sa nepoznatim ubojnim sredstvom.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji su preuzeli pronađena eksplozivna sredstva.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina da je na lokalitetu Miljkovića pronađena granata.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Timovi Federalne uprave civilne zaštite su i danas od ranih jutarnjih sati  uključeni u potragu za Savom Đukićem (1940), u mjestu Tilava, općina Istočno Sarajevo, čiji nestanak je prijavljen 13.03.2019.godine. Timovi Fedralne uprave civilne zaštite su uključeni u potragu na osnovu zahtjeva za pomoć u traženju nestale osobe od strane Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE