Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 500 cm (pripremno stanje), jučer 520 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 323 cm (normalno stanje),  jučer 349 cm,

–   Orašje  ————————————- — 567 cm (normalno stanje),  jučer 592 cm.

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,50 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,3 m3/s.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Čajdraš, gdje je gorila suha trava.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Viteška, u gradu, gdje je gorio dimnjak.

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–     od 09:00 do 09:30 sati, u Franjevačkoj ulici na  broju 16, gdje je gorio lift, te

–     od 10:35 do 11:17 sati, u naselju Zalik, gdje je gorio dimnjak.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–     od 13:50 do 14:20 sati, u Čeljevu, gdje je gorila trava kod nogometnog igrališta, te

–     od 17:05 do 17:40 sati, na Škrki, gdje je gorio reciklirani otpad.

Općina Jablanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 18:00 sati, u ul. Doljanka, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.01.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Sapna, te prekomjerno zagađenog vazduha na lokalitetu Živinice.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Policijska stanica Sanski Most, dostavila je službenu zabilješku o pronađenom eksplozivnom sredstvu, radi se o neeksplodiranoj granati ručnog bacača nepoznatog kalibra, a pronađena je od strane radnika šumarije, u šumi na lokalitetu „Muleža“. Mjesto pronalaska je obilježeno i obezbjeđeno od strane radnika šumarije.

Grad Cazin. Gradska služba civilne zaštite grada Cazin, dostavila je službenu zabilješku o pronađenom eksplozivnom sredstvu, radi se ostabilizatoru granate, ručnog bacača. Mjesto pronalaska je u MZ Pećigrad i isto je obilježeno.

Policijska stanica grada Cazina, dostavila je prijavu o pronađenom eksplozivnom sredstvu u mjestu Šturlić. Radi se o tromblonu bez osigurača, mjesto pronalaska je obilježeno.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju odstrane građanina, da je u ulici Hadži-Sulejmana br. 46, pronađeno jedno eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE25