Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 520 cm (pripremno stanje), jučer 526 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 349 cm (normalno stanje), jučer 372 cm,

–   Orašje ————————————- — 592 cm (normalno stanje), jučer 608 cm.

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,53 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,3 m3/s.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara: u ulici Uzunovića put gdje su gorjele električne instalacije u stanu, te požara u napuštenoj zgradi u ulici Talića brdo.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju u mjestu Ljetovik, gdje je gorio automobil, na kom je pričinjena veća materijalna šteta.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju od 21:30 do 22:45 sati u  centru grada, gdje je gorio dimnjak.

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 07:50 do 08:40 sati u ul. Kolonija, gdje je gorio dimnjak.

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sinoć, u 20:59 sati, veću intervenciju na gašenju dimnjaka i dijela krova kuće u ulici Budakovići. Požar je ugašen u 22:24 sati. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasna vozila i devet vatrogasaca. Pričinjena je materijalna šteta, a povrijeđenih lica nije bilo.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na zapaljenom dimnjaku u ul. Bosanska.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 14:10-16:10 sati u mjestu Tomina, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-kotlovnici. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 23.01.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i mobilna – Sapna, te prekomjerno zagađenog vazduha na lokalitetu Živinice.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA – EPIZOOTIJE

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Dana 23.01.2018.godine, Rješenjem Inspektorata Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva KSB/SBK potvrđena je pojava zarazne bolesti Bruceloze, kod tri ovce iz jednog stada u naselju Gornja Rovna. Ovce su propisno eutanizirane, uz sve propratne i propisane aktivnosti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana 23.01.2017.godine, od strane Policijske stanice Zavidovići predata je jedna ručna bomba, koja je smještena u magacin Općinske službe civilne zaštite, do preuzimanja uposlenika Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Stari Grad, da je u ulici Hamdije Kreševljakovića pronađena  ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES vršili su uklanjanje eksplozivnih sredstava na području općine Kladanj.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE