Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u  opadanju je duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 476 cm (pripremno stanje), jučer 500 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 293 cm (normalno stanje), jučer 323 cm,

–   Orašje ————————————- — 540 cm (normalno stanje), jučer 567 cm.

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,42 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,3 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Gračanica, imali su  intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela peć u kotlovnici, u stambenom objektu, u Donjoj Orahovici. Požar je lokalizovan i ugašen.

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:40 do 21:45 sati, u naselju Tuleg, gdje je gorio dimnjak.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. U mjestu Oklaji, vatrogasci su ugasili požar kojom prilikom je gorjela stolarija firme Zovko. Pričinjena je materijalna šteta na krovu i unutar objekta, gdje je gorjela i elektro instalacija.

Općina Posušje. Iz Općinske službe CZ-e Posušje, pristigla je informacija o manjem požaru na obiteljskoj kući. Požar je izbio oko 21.23 sati, u kotlovnici za centralno grijanje. Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću intervenciju, jutros u 02:19 sati, u ul. Nahorevska br. 147., općina Centar, gdje je došlo do požara na privatnoj kući. Požar je lokalizovan u 03:40 sati, još uvijek je jedna ekipa na terenu i radi na gašenju požara. Na intervenciji je učestvovalo 18 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Pričinjena je materijalna šteta, dok povrijeđenih lica nije bilo.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 25.01.2018 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Sapna, te prekomjerno zagađenog vazduha na lokalitetima BKC-e i Živinice.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Iz Policijske stanice Vel. Kladuša, pristigla je prijava o pronađenom  neeksplodiranom tromblonu, u mjestu Orčeva Luka. Mjesto pronalaska je obilježeno od strane djelatnika policije.

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 25.01.2018.godine, iz JKP „Standard“, pristigla je prijava  o pronalasku mine, u mjestu Varda.

Grad Mostar. Dana 25.01.2018.godine, iz Policijske stanice Mostar, pristigla je prijava o pronalasku neeksplodirane granate, na području Ruišta.

O primljenim prijavama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE