Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.11.2016. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save na području Posavskog kantona izmjeren jutros u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosio je:

– Bosanski Brod ——————————-    454 cm (pripremno stanje), jučer 425 cm,

– Bosanski Šamac —————————–   264 cm (normalno stanje), jučer 252 cm,

– Orašje —————————————–     498 cm (normalno stanje), jučer 468 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,09 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju od 11:46 do 12:15 sati, u mjestu Medeno polje, gdje je gorila trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u mjestu Jezerci, od 12:58 do 14:05 sati, gdje je gorila trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 02:52 do 05:00 sati, u mjestu Kuti Livču. Požar je zahvatio tri pomoćna objekta.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, je u toku prethodna 24 sata, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljene trave.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalana vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju u mjestu Gornja Vraca, Mjesna zajednica Perin Han. Požar je zahvatio 4 plasta sijena, kao i dio kuće, pričinjena je materijalna šteta, bez povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju u Mjesnoj zajednici Liješnica, gdje je došlo do zapaljenja dimnjaka na kući. Pričinjena je manja materijalna šteta, požar je ugašen.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz EP HZHB (Elektro-privreda hrvatske zajednice Herceg Bosne)  obaviješteni smo da u vremenu od 12:00 do 16:00 sati, neće imati električnu energiju jedan dio Rodoča (najavljeni radovi na trafo stanici).

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Dana 23.11.2016. godine, KOC Tuzla zaprimio je prijavu od strane Općinske službe civilne zaštite Gračanica, o postojanju nepoznatog NUS-a, na lokaciji Šenik-Spreča.

Općina Kladanj. „A“ Tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a, na području općine Kladanj.

Općina Kalesija. Deminerski timovi iz Tuzle i Orašja nastavili su operaciju tehničkog izviđanja na zadatku Duge Njive-Seljublje, na području općine Kalesija.

Općina Sapna. Dana 24.11.2016. godine na području općine Sapna, bit će izvršena primopredaja deminirane površine od cca 7200 m2, koju je deminirala firma POINT, na zahtjev Instituta za traženje nestalih osoba.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Ljubuški. Dana 23.11.2016.god. u 10:05 sati, od strane Policijske uprave Ljubuški, prijavljeno je da se u njihovom magacinu nalazi veća količina minsko eksplozivnih sredstava, koje je potrebno izmjestiti.

Općina Konjic. Iz Općinskog centra civilne zaštite  Konjic, u 11:01 sati,pristigla je prijava da se u Polju Bijela, nalazi nagazna mina (pašteta).

Grad Mostar. Kako su se nastavili radovi na eshumaciji iz jame Radača na Gorancima u blizini grada Mostara, od osoba koje vrše eshumaciju, zatraženo je da se zbog sigurnosti izvrši detekcija jame.

Prijave su proslijeđene timu za uklanjanje NUS-a  Mostar „A“  i  Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo.

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, dobio je  informaciju dana, 23.11.2016. godine u 14:55 sati, od strane građanina, da se na lokalitetu Stojčevca, općina Ilidža, u šupljem stablu nalazi nepoznati NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton   

Dana 23.11.2016. godine,  u organizaciji Općinskog odbora Crvenog križa, u Busovači je održano Kantonalno natjecanje za učenike osnovnih škola na temu upozoravanja i poznavanja opasnosti od zaostalog NUS-a.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE