Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac.Profesionalna vatrogasna jedinica Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na stambenom objektu u naselju Poljice, u kom su gorjeli krov i dimnjak, te požar na privatnoj kući u Prvoj ulici u gradu, u kom su takođe gorjeli krov i dimnjak. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna.Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u kotlovnici stambenog objekta u naselju Gornja Sapna. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ul. Dobrih Bošnjana, gdje je došlo do požara na stambenom objektu. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

KLIZANJE TLA, SNJEŽNE LAVINE I NANOSI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. U MZ Repnik, kod tvornice namještaja „Imus“, došlo je do odrona zemljišta, koji je pričinio manju materijalnu štetu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA (NUS)

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Ilidža, da se u njihovim prostorijama nalazi nepoznati NUS.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će prijavljeni NUS preuzeti u toku današnjeg dana.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a:

– u Dobošnici Donjoj, općina Lukavac, pronađen je tromblon,

– u Babićima, općina Gračanica, pronađena je ručna bomba,

– u Gornjim Ledenicama, općina Gradačac, pronađena je mina PMR2-A.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to:

– vođa deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite prijavio da je preuzeo 2 ručne bombe od NN osobe,

– iz Službe civilne zaštite općine Čitluk stigla je prijava da se u njihovom magacinu nalaze: 3 protivpješadijske mine, 2 tromblonske mine, 5 komada protivavionske municije, 3 ručne bombe, 3 upaljača za mine i 2 trotila za mine,

– vođa deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite prijavio da se u mjestu Gornja Duboka, općina Stolac, nalazi ručna bomba u ruksaku.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanski kanton                                                                  

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a i to:

– 7 ručnih bombi i 2 tromblona na lokalitetu Gologlavica, općina Busovača, koje su uklonjene istog dana od strane Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite,

– ručna bomba na lokalitetu Kandija, općina Bugojno i

– ručne bombe na lokalitetu Dubravica, općina Vitez.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

TERORISTIČKE AKTIVNOSTI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Nepoznata osoba je, oko 00:15 sati, bacila eksplozivnu napravu na aneks zgrade Policijske stanice Zavidovići. Povrijeđenih nije bilo, a nastala je manja materijalna šteta. Policijski timovi rade na identifikovanju osobe koja je izvršila ovo djelo. Trenutno prostor oko zgrade Policije i zgrade Općine u ulici Safvet bega Bašagića je obilježen trakama i ograničeno je kretanje.

Postoje indicije da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma, te je postupanje u ovom slučaju preuzelo Tužilaštvo BiH, koje će i voditi daljnju istragu i po čijem nalogu je formiran zajednički tim SIPA-e, Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji će raditi na prikupljanju operativnih saznanja, te identifikovanju i lociranju izvršioca.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog vjetra, kiše i snijega koji je zahvatio Unsko-sanski kanton bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom.Trenutno su u kvaru:

– Grad Bihać, dio 10–kilovoltnog dalekovoda Martinbrod,

– Općina Sanski Most, dio 10–kilovoltnog dalekovoda Gredar (2 trafo-stanice),

– Općina Velika Kladuša, dio 20–kilovoltnog dalekovoda Vrnograč (2 trafo-stanice) i 10–kilovoltni dalekovod Golubovići,

– Općina Cazin, dio 10–kilovoltnog dalekovoda Đogići,

– Općina Ključ, 10–kilovoltni dalekovod Lokveni vrh, 20–kilovoltni dalekovod Sanica, dio 10–kilovoltnog dalekovoda Velagići i dio 10–kilovoltnog dalekovoda Zgon,

– Općina Bosanski Petrovac, 10–kilovoltni dalekovod Kolunić-Ravenik, dio 10–kilovoltnog dalekovoda Klenovac, 20–kilovoltni dalekovod Skakavac, 20–kilovoltni dalekovod Bukovača, 20–kilovoltni dalekovod Krnjeuša i 20–kilovoltni dalekovod Bjelaj.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Zbog kvara na mreži, Mjesna zajednica Torlakovac je bez napajanja električnom energijom od 21.11.2015.godine. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Stari Vitez” i dalje vrši odvoz pitke vode u naseljena mjesta D.Ahmići, Ljubić i Bukve, po Programu odvoza vode.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE