Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 23.07.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 23.07.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 16 osoba. Prema rezultatima testiranja četiri osobe su pozitivne na COVID-19. Zaključno sa 23.07.2022. godine, aktivno je zaraženo 29 osoba, oporavljeno je 3977 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa testirano 9885 osoba od kojih je 4893 osoba pozitivno  (4707 osoba je izliječeno, 153 osobe preminule), a aktivne su 33 osobe.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 12:12 do 13:45 sati, u mjestu Baštra, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • od 14:00 do 15:30 sati, u reonu mjesta Jezerski-Kubeti, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:00 do 13:30 sati, u mjestu Revenik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • od 16:20 do 18:30 sati, u mjestu Vođenica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Dana 23.07.2022 godine, na gradskoj deponiji otpada došlo je do samzapaljenja deponije zbog same veličine deponije i velikog požarišta angažovani su svi DVD-ovi sa općine Orašje i u pomoć su došli DVD Šamac, s obzirom da je požarište još aktivno na deponiji su dežurni vatrogasci.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama i to u ulici Mitra Trifunovića Uče te u naseljima Mramor i Ljubače. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Crnik, MZ Ledenice Donje. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

 • PVJ Goražde u 17:42 sati, dobila je dojavu o pojavi požara na niskom rastinju i šumi u mjestu Desani, grad Goražde. Odmah nakon dojave pripadnici PVJ Goražde sa jednim vozilom izlaze na lice mjesta i sprovode akciju gašenja požara. Akcija gašenja požar  završena u 18:20 sati.
 • PVJ Goražde u 19:53 sati dobila je dojavu o pojavi požara na niskom rastinju i travi u naselju Vitkovići, grad Goražde. Odmah nakon dojave pripadnici PVJ Goražde sa jednim vozilom izlaze na lice mjesta i sprovode akciju gašenja požara. Akcija gašenja požar  završena u 20:28 sati.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Požar na Čvrsnici zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije, visokih temperatura i vjetra, unatoč zračnim snagama, se i dalje širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem te stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.

Tokom dana i noći na terenu požar je gasilo oko 90 vatrogasaca što profesionalnih što dobrovoljnih te 20 tak mještana.,

U gašenju požara sudjelovali su:

PVP Tomislavgrad, PVP Posušje, DVD Rakitno, HGSS Posušje, GSS Široki Brijeg, DVD Tihaljina, PVP Široki Brijeg, PVP Mostar, Pripadnici Šumarije Posušje, Pripadnici šumarije Tomislavgrad, Pripadnici CK Općine Posušje i CK Zapadnohercegovačkog kantona, Helikopter Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske, Kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Helikopter OS BiH.

 • Helikopter Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske imao je sveukupno  57 bambija u dva termina leta (06:30 do11:30 sati i 18:30 do 20:30 sati)
 • Kanader Hrvatsko ratnog zrakoplovstva koji je imao sveukupno 20 preleta.
 • Helikopter OS BIH koji je imao 12 bambija u vremenu leta od 18:30 do 20:00sati.

Ugrožen je park prirode Blidinje, vikend naselja, Planinarski dom Masna Luka.

U popodnevnim satima potrebna je zračna pomoć više helikoptera OS BiH, helikopteri „Helikopter servisa Vlade Republike Srpske, kanaderi Republike Hrvatske.

Općina Grude. Vatrogasna jednica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 16:00 do 18:00 sati, u Višnjici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u blizini nenaseljenih kuća, pri čemu je jedna izgorjela. Požar su gasila šest vatrogasaca s dva vozila,
 • od 18:30 do 22:15 sati, na Drinovačkom brdu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je gasilo je šest vatrogasaca PVP-a Grude uz pomoć 3 pripadnika DVD-a Tihaljina s jednim vozilom.Opožareno je oko 2 ha trave i niskog raslinja,
 • od 22:15 do 23:00 sati, ponovo se aktivirao dio požarišta na Višnjici. Opožarena manja

površina trave i niskog rastinja, a u intervenciji sudjelovalo šest vatrogasaca PVP-a Grude s dva vozila.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 14:50 do 15:30 sati, na lokalitetu Trn, opožareno je oko 0.5 duluma trave i otpada,
 • od 20:25 do 20:55 sati, na Babiću, opožareno je oko dulum trava. U obje intervencije sudjelovala dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je ispomoć na gašenju požara na Blidinju od 07:30 do 23:30 sati.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 08:15 do 08:45 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 08:50 do 09:30 sati, u Sjekoštaku, gdje je gorjela trava,
 • od 17:15 do 18:00 sati, u Gnjilištima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 17:00 do 18:30 sati, ispomoć Stocu,
 • od 20:30 do 21:10 sati, u Višićima, gdje je gorio otpad i rastinje, te
 • od 23:35 do 01:00 sati, u Karaotoku, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Jutros oko 05:00 sati,  jedna ekipa otišla na ispomoć na Blidinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervencije na gašenju požara

od 21:36 do 22:20 sati, u Orahovici, gdje je gorjelo sijeno.  

Od 14:43 do 17:00 sati, obilazak požarišta na Boračkom jezeru. Požar je deveti dan i dalje aktivan, ali je pod kontrolom. Aktivan krak u kanjonu Neretve na nepristupačnom terenu.

Od 19:00 do 07:00 sati, obilazak požara na Boračkom jezeru. I dalje aktivan krak u kanjonu Neretve.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 12 manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, osam  na gašenju zapaljenog niskog rastinja na otvorenom prostoru te dva obezbjeđenja (od čega se jedno odnosi na obezbjeđivanje mjesta pada letjelice).

 

Kanton 10

Grad Livno. Prostorni požar iznad sela Tribić i Čuklić u općini Livno i dalje je aktivan. Požar se širi prema planinskom prijevoju Vaganj, iznad sela Prolog. Vatra je zahvatila visoku šumu i nisko rastinje. Teren je jako nepristupačan što otežava gašenje. Požar gase djelatnici šumarije Livno i Pripadnici D.V.D.-a SV. ANA Lištani.

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jednica općine Tomislavgrad imala je intervenciju na gašenju požara u selu Liskovača, gdje je gorjela trava i otpad. Požar je ugašen.

 

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za Hercegovačko-neretvanski i Bosanski-podrinjski kanton, zbog ekstremno visokih temperatura, a za ostali dio BiH Žuto upozorenje zbog visokih temperatura.

 

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR