Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.658 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 47 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 611 osoba.

– Ukupno izliječenih 1000 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Iz Službe civilne zaštite grada Cazina dobili smo podatak da je devet lica pozitivnih na korona virus.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalazi se sedam pacijenata, šest pozitivnih na korona virus i za jednog pacijenta čeka se rezultat testa.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 23.06.2020. godine testirane su 73 osobe na COVID-19. Rezultati se očekuju tokom dana. Trenutno na području BPK-a Goražde jedna osoba je pozitivna na COVID-19.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Jučer su obavljena testiranja za tri uzorka na korona virus i svi su negativni.

 

POTRESI

 

Kanton Sarajevo

Dana 23.06.2020.godine, u 10:20 sati registrovan je blaži potres magnitude 2,5 stepena Rihtera  sa epicentrom 19 km istočno od Sarajeva. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga u epicentralnoj zoni može osjetiti.

 

POPLAVE

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Zbog poplava na području Tuzlanskog kantona, koje su najviše problema donijele mještanima naselja na području gradova Srebrenik i Živinice, te općine Kladanj, u kojoj je proglašeno stanje prirodne nesreće, Federalna uprava civilne zaštite  uputila je svoje timove kako bi pomogli stanovništvu pogođenih područja. Timovi FUCZ koji su na teren izašli na zahtjev Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla imaju 32 pripadnika, dvije posade sa raft čamcima, 10 pumpi, 50 isušivača vlage i drugu potrebnu opremu. Kao prioritet određeni su Grad Živinice i općina Kladanj a timovi će se po potrebi  uputiti i u Špionicu na području Grada Srebrenika. Po dolasku na teren dio timova je upućen u Stupare (Kladanj) a dio u Đurđevik (Živinice) gdje su odmah započeli sa ispumpavanjem vode iz poplavljenih objekata. Radovi su se izvodili u suradnji sa predstavnicima KUCZ Tuzla, GSCZ Živinice i OSCZ Kladanj. Cijeli tok radova nadzirao je direktor FUCZ. Timovi FUCZ će raditi na terenu sve dok postoji potreba za njihovim angažmanom, a ako bude trebalo FUCZ će poslati i dodatne timove koji su u stanju pune pripravnosti.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 200,65 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 88 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 150,72 m3/s. Rast vodostaja brane od 18-24 = 12 cm. Od 24-06= 12 cm. Jutros od 06-07= 1 cm. Evidentan je pad dotoka vode.

Grad Živinice. Rijeka Spreča je u stagnaciji. Na lokalitetu Dubrave, regionalni put R-469,  voda prelazi preko saobraćajnice, saobraćaj usporen. Na magistralnom putu M-18, u mjestu Maline, Spreča prelazi preko saobraćajnice. Policija kontroliše saobraćaj koji je usporen. U blizini tog lokaliteta izgrađeni su objekti, a prilikom njihove izgradnje zatrpani su odvodni kanali i zbog toga dolazi do izljevanja vode na kolovoz.

Općina Banovići. Nakon povlačenja vode još dva stambena objekta pod vodom u Gradu 2 i Brezovači.

Grad Gračanica.  Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 412,60 cm i u porastu je za 42,6 cm u odnosu na mjerenje u posljednja 24 sata. Trenutni trend je u opadanju – 2 cm. Rijeka Spreča je usljed velikih količina padavina u proteklim danima, a i zbog dotoka vode od pritoka kao i velike količine ispuštanja sa brane Modrac, izašla  iz svog korita u dijelu od Miričine do Stjepan Polja te poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju.

Uposlenici službe CZ jutros su obišli poplavljeno područje Sprečkog polja te utvrdili da je na više mjesta ugroženo nekoliko stambenih i privrednih objekata. Voda nije ušla u pomenute objekte ali su u okruženju i prilaz objektima je pod vodom.

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalno oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta. Od lokalnih vodotoka ugroženo je više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Lukavica Rijeka.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaji rijeka Une i Sane su normalni. Nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona, poslije obilnih kišnih padavina, su u  blagoj stagnaciji.

Općina Zavidovići. Tokom noći kao i prestankom kišnih padavina vodostaji rijeka na području općine stagniraju i stanje se polako normalizuje.

Općina Vareš. Zbog prestanka kišnih padavina riječni tokovi su u stagnaciji i normalizuju se. Saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez većih smetnji, osim na regionalnom putu R-444 Podlugovi-Breza-Vareš-Podkamensko, gdje je zbog izlijevanja rijeke Stavnje u tunelu saobraćaj trenutno u prekidu, mehanizacija je na terenu i radi se na raščišćavanju puta. U toku dana se očekuje normalizacija saobraćaja.

Općina Olovo. Zbog značajne stagnacije vodostaja i prestanka kišnih padavina, kao i stanja na terenu Općinski načelnik donio je Odluku o prestanku stanja redovne odbrane od poplava 23.06.2020.godine od 16,00 sati. Trenutno se vrši procjena šteta izazvanih poplavom, kao i sanacija putne i druge infrastrukture. Ekipe Civilne zaštite i dalje provode hitne mjere: čišćenje propusta, mostova, kanala, pojačavanje obaloutvrda, iznošenje stvari iz poplavljenih i nepoplavljenih objekata, prati se i dalje stanje na terenu. Nije bilo povrijeđenih građana.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je tehničku intervenciju na ispumpavanja vode iz jednog objekata u vikend naselju Ponijeri.

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. U toku jučerašnjeg dana na lolalitetu Graca, kod br. 73., postojala je opasnost od izlijevanja rijeke Zujevine, pa je Općinska služba civilne zaštite angažovala pripadnike  općinske službe zaštite i spašavanja formirane u DVD Tračin, koji su na na tom lokalitetu postavili vreće sa pijeskom i tako spriječili izlijevanje rijeke Zujevine na tom području.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Aktivirano klizište u Mahmut Mahali i u blizini putne komunikacije Gradačac-Ormanica, koje ugrožava put u Lukavac Gornji.

Grad Srebrenik. Prema informacijama OC Srebrnik nisu navedene lokacije klizišta. Sa 23.06.2020. u Gradski Operativni centar  CZ-Srebrenik je prijavljeno 8 novih klizišta a koja ugrožavaju stambene objekte (kuća).

Grad Tuzla. Prijavljena Klizišta u MZ-a: Tetima-Gornja Tuzla, MZ Batva, MZ Požarnica.

Općina Banovići. Prijavljena 3 klizišta na lokalitetima: Borovac, Grad 2 i Tulovići. Nema ugroženih stambenih objekata.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

– od 13:15 do 14:20 sati, na lokalitetu Gnojnica gorio otpad,

– od 20:05 do 20:25 sati, u Sjevernom logoru gorio otpad,

– od 21:45 do 22:40 sati, u Ortiješu gorjela trava,

– od 23:00 do 23:35 sati, na putu za Gorance gorio automobil,

– od 23:20 do 00:30 sati, na Žovnici gorjela trava i otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 17:04 do 18:05 sati u ulici Treći mart, gdje je gorio odžak.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 06:20 do 07:30 sati na cesti M-17, dionica Jablanica-Donja Jablanica, gdje je gorio točak na kamionu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica iz Posušja zaprimila je dojavu da je izbio požar u podnožju Radovnja. Na teren su izašla dva vatrogasca s jedenim vozilom i ustanovili da je prilikom paljenja „svitnjaka“ došlo do proširejna vatre na okolni teren. Dva mještanina pogasila su požar te vatrogasci nisu imali potrebe za intervencijom.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE