Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju u vremenu od 03:23 do 04:40 sati, u mjestu Dabravine, gdje je gorio pomoćni objekat /drvarnica/. Požar su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 13:40 do 14:20 sati, na Putu za Blagaj, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:15 do 13:00 sati, u Čitluku, gdje je gorio otpadni materijal, te
  • od 16:30 do 17:45 sati, u mjestu Cerno, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara stabla, na ušću rijeke Bosne.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno, imalo jednu intervenciju na lokalitetu gradskog područja, gdje su gorjele elektroinstalacije u privatnoj kući. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara suhe pokošene trave na lokalitetu Otok, u vremenu od 14:26 do 16:00 sati, požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje u vremenu od 18:55 do 19:35 sati, u mjestu Uzarići, požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju otpadnog materijala te na spašavanju lica iz zaglavljenog lifta.

 

UDAR GROMA  I VELIKO NEVRIJEME

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad zenica. Dana 23.06.2019. godine,  na lokalitetu Kraljevine – Smetovi,  lice A. Š. (39) iz Gornje Gračanice smrtno je stradao  od udara groma, koje se nalazilo  na motokultivatoru.

 

Pojedina područja općina Zenica, Visoko i Olovo u poslijepodnevnim satima, zahvatilo je nevrijeme sa obilnim kišnim padavinama popraćeno gradom velićine lješnjaka. Prema izvjestajima, pričinjena je materijalan šteta na poljoprivrednim dobrima.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Zmajevac.

 

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Međunarodna vježba

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, zajedno sa Ministarstvom Ruske Federacije za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posljedica prirodnih nesreća organizuju Međunarodnu vježbu koja će se održati u Republici Srbiji, u periodu od 25.- 27. juna 2019. godine u Nišu, zasnovanoj na otklanjanju posljedica vanrednih situacija velikih razmjera, korištenjem aviona, specijalnih vozila, ronilačke opreme, uključujući i plovila.

Na Međunarodnoj vježbi uzet će učešće i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite sa svoja četiri tima ( spašavanje na vodi, spašavanje pod vodom, CBRN i spašavanja sa visina ).

Međunarodna vježba je odlična prilika za upoznavanje sa najmodernijom opremom i modernim tehnologijama, te razmjeni iskustava između učesnika u oblasti odgovora na različite vidove nesreća.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa za područje cijele BiH.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE