Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet  intervencija na gašenju požara  i to:

– od 08:45 do 09:30 sati u Opinama, gorio otpad,

– od 20:50 do 21:50 sati u Južnom logoru, gorjela trava,

– od 22:00 do 22:15 sati u Sjevernom logoru, gorio otpad,

– od 00:10 do 01:10 sati u Dračevicama, gorio otpad,

– od 03:45 do 04:35 sati u Ilićima, gorio otpad.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju od 14:25 do 17:00 sati u Bjelojevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije veće i tri manje intervencija na gašenju požara. Veće intervencije su bile:

– u 13:00 sati izbio je požar na devastiranoj kući, u ulici Jukićeva br. 50 (općina Centar). U gašenju požara je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 13:09 sati, a likvidiran u 14:07 sati,

– u 21:35 sati izbio požar u garaži, u ulici Nahorevska br. 151 (općina Centar). U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 21:58 sati, a likvidiran u 22:40 sati.

U oba požara pričinjena je manja materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

Manje intervencije su bile: jedna na gašenju zapaljenog automobila, jedna manja intervncija na gašenju kuhinje u stambenom objeku i jedna na gašenju zapaljenog kioska.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju od 21:00 do 22:15 sati u mjestu Trn, gdje su dva vatrogasca sa jednim vozilom gasila divlju deponiju otpada.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Zmajevac.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih srestava (UES) jučer je izvršio uklanjanje jednog eksplozivnog sredstva na području Grada Zenice.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa za područje cijele BiH, izuzev Unsko-sanskog kantona, kao i visokih temperatura u Hercegovini.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE