Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 09:45 do 11:15 sati, na Planinici, gdje je  gorjela elektro instalacija u stambenom objektu.

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara na korovu privatnog stambenog objekta (kuća) u naselju Gornja Tuzla. Požar je lokaliziran i ugašen.

Kanton Sarajevo 

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije  manje  intrvencije i to:  jedna na obezbjeđenju tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te jednu intervenciju na gašenju zapaljenog krova napuštenog i devastiranog objekta na Stojčevcu, općina Ilidža.

O S T A L O 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite 

Federalna  uprava civilne zaštite jučer je u Babinom Dolu na planini Bjelašnici bila uključena u akciju spašavanja dva lica koja su doživjela nesreću prilikom pada sa četvorotočkaša  od čega je jedna muška osoba smrtno stradala dok je druga ženska osoba zadobila tjelesne povrede nakon čega je odvezena u bolnicu.

Na terenu  su bili prisutni i pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo, GSS Novi Grad, Hitna pomoć i policija. 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih grmljavinskih procesa i kišnih padavina za područje Federacije Bosne i Hercegovina, te Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog maksimalne temperature oko 33°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE