Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.05.2018.godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju u naselju Slapnica na gašenju požara na pomoćnom objekatu-šupa. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 11:20 do 11:50 sati intervenciju na gašenju manjeg požara u samostanu u Franjevačkoj ulici.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 21:25 do 22:30 sati na smetljištu Ada, gdje su gorjele gume.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite, u naselju Huskići, MZ Stanić Rijeka, dana 22.05.2018. godine došlo je do aktiviranja klizišta ukupne površine oko 1000 m2 koje ugrožava više stambenih i pomoćnih objekata, kao i putnu komunikaciju kroz naselje. Ekipe Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok su postavile znake upozorenja na putu kao i poduzele aktivnosti na preusmejravanju površinskih voda iz zone klizišta. Procjenjuje se da je šteta oko 100.000,00 KM i da je neophodna materijalno – finansijska pomoć viših razina vlasti.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica Jajce imala je intervenciju u naselju Baščeluci gdje je, zbog obilne kiše koja je padala na području grada, oborinska voda ušla u privatnu kuću.

Općina Novi Travnik. Usljed olujnog vjetra došlo je do obrušavanja stabala na kolovoz u ul. Trg zlatnih ljiljana i na raskrsnici magistralnog puta Novi Travnik – Bugojno, prema naselju Rastovci.

Općina Busovača. U posljepodnevnim satima šire područje grada Busovače pogođeno je jačim nevremenom, koje je pračeno na momente olujnim vjetrom i gradom. Procjenjuje se šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Usljed obilnih padavina Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je sinoć od 23:50 sati u naseljenim mjestima Dobropolje, Šije i Jelah Polje,  gdje je došlo do izlijevanja potoka  po njivama i dvorištima. Voda u Šijama je ušla u 3 stambena objekta. Pristupilo se čišćenju začepljenih propusta nakon čega se voda počela povlačiti.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvara na vodovodnoj mreži, dana 24.05.2018. godine, u vremenskom periodu od 05:00 do 12:00 sati, doći će do prekida vodosnabdijevanja na slijedećim dionicama: ul. Maršala Tita (Zalik – Carinski most), odnosno svih potrošača u „Sjevernom  logoru“, uključujući  i  Osnovnu školu Zalik,  PTT,  BHT  Telecom  Mostar.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Bosanska Krupa da je u mjestu Hodžinac pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

Mjesto pronalaska propisno je obilježeno od strane policije i obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo primio je tri  informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava, i to:

– od građanina, da je na relaciji od aerodroma do Kule, pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo,

– od Policijske stanice Trnovo, da je na Bjelašnici, u blizini hotela „Maršal“, pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo,

– od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je u naselju Kasatići pronađen jedan tromblon.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su ubojno sredstvo na relaciji od aerodroma do Kule uklonili isti dan, a preostala dva sredstva će uklonuti u narednom periodu.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, i danas nastavljaju potragu smanjenim intenzitetom za mladićem Amarom Ramićem iz Tuzle, koji je nestao 02.05.2018. godine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za cijelu BiH zbog očekivane grmljavine.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE