Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica općineTešanj imala je intervenciju na gašenju požara u   naseljenom mjestu Mekiš na broju 39. gdje je gorio krov hale u firmi ,,Process“. Na objektu je pričinjena veća materijalna šteta. U gašenju požara  učestvovalo je 8 vatrogasca.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 20:50 do 21:15 sati, na Šemovcu, gdje je  gorjelo nisko  rastinje,

– od 00:45 do 01.05 sati, na Rudniku, gdje je  gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 11:30 do 12:10 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i otpad,

– od 13:00 do 13:25 sati, na Modriču, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije, jednu intervenciju na gašenju otpadnog materijala u kontejneru, te jednu intervenciju na gašenju manjeg požara u privatnom stanu.

VELIKO NEVRIJEME

 Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Jako nevrijeme praćeno velikim količinama padavina i gradom koje je dana 22.05.2018. godine, zahvatilo područje općine Gračanica uzrokovalo je oštećenje krovova na nekolilo objekata kao i štete na poljoprivrednim dobrima i voćnjacima u naseljima: Lukavica, Stjepan Polje, Malešići i Babići. Uposlenici OSCZ Gračanica, izašli su  na teren radi utvrđivanja stanja i procjene štete na objektima.

 ZAGADJENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 22.05.2018. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna: Gračanica nije mogao ocijeniti.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Dana 22.05.2018.godine, u općini Kiseljak prijavljeno je 10 (deset) slučajeva bruceloze kod ovaca i koza.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku dvije granate u mjestu Crvarevac. Eksplozivna sredstva su pronađena prilikom sječe ogrijevnog drveta.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane plicijske stanice Mostar-Jug o pronalasku jedne ručne bombe u mjestu Gubavica-Buna.

Općina Konjic. Iz Policijske uprave Konjic, primljena je prijava o pronalaku   granate u mjestu Račica – Glavatičevo.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, i danas nastavljaju potragu smanjenim intenzitetom za mladićem Amarom Ramićem iz Tuzle, koji je nestao u srijedu 02.05.2018. godine.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto i Narandžasto upozorenje za područje: Tuzlanskog kantona, Kantona 10 i Kantona Sarajevo Unskosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje se očekuje nestabilno vrijeme sa pljuskovima i  grmljavina.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE