Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Federalni hidrometeorološki zavod

Dana 24.04.2022.godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu registrovali su u 06:27 sati zemljotres na području Stoca. Magnituda  potresa u hipocentru iznosila je 4,6 ° Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI ° Merkalijeve skale.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Jutros u 06:27 sati osjetilo se podrhtavanje tla na području cijele HNŽ-e. Epicentar potresa, jačine 4.8 stupnjeva po Richteru, bio je 17 km istočno od Stoca, na području Berkovića (RS).

Grad Mostar. Dana 24.04.2022. god. u 06:27 sati, ponovo se na području Grada osjetilo jače podrhtavanje tla. Na području Mostara do sada nema prijava šteta i posljedica od novog zemljotresa, osim ponovne uznemirenosti građana i manjeg odrona kamenja sa brda Hum na gradsku magistralu u Donjoj mahali, a koje su po prijavi u 07:05 sati, odmah uklonili pripadnici PVP-e Mostar, te omogućili nesmetano odvijanje prometa po istoj.

OC CZ Grada Mostara do sada je zaprimio dvije prijave putem telefona za oštećenja materijalnih dobara uslijed djelovanja prvog zemljotresa od 22.04.2022.g odine.

Grad Stolac. Dana 23.04.2022. godine, u 08:20 sati, registriran je potres jačine 2.7 stupnjeva po Richteru, 23 km sjeveroistočno od Stoca.

Dana 23.04.2022. godine, u 20:02 sati, registriran je potres  jačine 3.2 stupnja po Richteru, 4 km jugozapadno  od Stoca.

Dana 24.04.2022. godine, u 06:27 sati, registriran je potres jačine 4.8 stupnjeva po Richteru, 17 km istočno od Stoca.

Nije bilo povrijeđenih osoba, a na stambenim objektima nastala je manja materijalna šteta. Na putnom pravcu Stolac – Neum došlo je do odrona, pa su na teren upućeni djelatnici poduzeća „Ceste Mostar“.

Do sada je zaprimljena 51 prijava oštećenja stambenih objekata (napuknuće zidova, probijanje kamenih gromada na zidovima kuća, oštećenja dimnjaka i polomljeni crijep).

Djelatnici DVD Stolac, Komunalno Stolac su na terenu i prema prioritetima raščišćavaju komade otpale žbuke, kamenja, cigle od dimnjaka i crijepa sa stambenih objekata.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 23.04.2022. godine.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 18 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su četiri novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 46 osoba. Pozitivno je 35 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirane su 9669 osobe, od kojih je 4771 pozitivno (4611 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 7 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 23.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 10 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih. Zaključno sa 23.04.2022. godine, nema aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je 3956 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gnjilavac, gdje je gorio dimnjak.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 15:50 do 16:55 sati, u mjestu Elezovići, gdje je gorjelo smeće na farmi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:35 do 15:55 sati na Bijelom Brijegu (Trim staza), gdje je gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Mule Hodžića, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u  mjestu Novo Naselje, gdje je gorio dimnjak.

Svi požari su ugašeni.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je intervenciju na gašenju dimnjaka.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju starih guma sa kojih se požar prenio na električni stub i dio kuće.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i dvije na gašenju zapaljenih automobila.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 07:05 do 07:45 sati intervenciju na čišćenju odrona kamenja nakon jutrošnjeg potresa sa prometnice u naselju Donja Mahala.

Grada Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije i to:

– od 08:55 do 09:10 sati, uklanjanje kamena sa prometnice u Dretelju,

– od 11:45 do 12:10 sati, izvlačenje vozača iz vozila nakon prometne nezgode u Višićima,

– urađena je sanacija dimnjaka i krova Osnovne škole, te dimnjaka i krovišta na 11 stambenih zgrada i 55 obiteljskih kuća na području Grada.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu tehničku intervenciju na otvaranju zaglavljenih vrata i jedno obezbjeđenje sportskog događaja.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE  MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Zbog kvara od 15:20 do 19:40 sati  van napona je bio 10 kV dalekovod Slatina.

 

 

BIHAMK

Povodom vjerskog praznika Vaskrsa večeras do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Bosne i Hercegovine. Na teritoriji entiteta Republika Srpska zabrana je na snazi i sutra (25.04.) do 24 sata.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine zbog očekivanih udara vjetra koji bi se mogli kretati između 40 i 60 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR