Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.03.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 23.03.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, registrovano je 1.070 novozaraženih sa Covid-19, dok je aktivno zaraženih 13.819 osoba.

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 4135 osoba, od kojih je 1028 pozitivno  (907 osobe je izliječena, 66 osoba umrlo), a trenutno je aktivno 55 osoba.

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona, prethodnog dana registrovane je 145 novozaraženih osoba sa  Covid-19. Aktivno je zaraženih 825 osoba.

Bosansko-podrinjski  kanton

Dana 23.03.2021.godine. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 55 osobe, a prema rezultatima testiranja 29 uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 23.03.2021.godine, na područu BPK je 388 aktivno zaražena osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 2025 osoba, a 54 osobe je preminulo (49 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

Kanton 10

Na području kantona prethodnog dana testirano je 52 osobe na COVID-19, od čega je 16 pozitivnih.

 POŽARI 

 Tuzlanski kanton

Općina lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Lukavac, gdje je gorjelo nisko rastinje, te jednu tehničku intervenciju u mjestu Puračići.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:13 do 13:50 sati,  u Omladinskoj ulici gdje je gorjelo rastinje,

– od 17:15 do 17:55 sati, na Buni gdje je gorio dimnjak,

– od 17:15 do 17:45 sati, u Bafo naselju gdje je  gorjelo rastinje.

 Općine Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara u Gornjoj Koloniji, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu, te jednu itervenciju na lokaciji Jeličićko brdo, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju od 13:00 do 15:00 sati, na lokaciji Dorup, gdje je  gorjela trava i rastinje na površine cca 2 hektara.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 15:40 do 17:30 sati, u mjestu Gradac, gdje je  gorio objekat.

 

Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Privalj, gdje je gorio plastenik, te jednu intervenciju u mjestu Pecara, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Grab, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini cca 2 000 m2.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kočeva, gdje je gorio krov kuće. Požar je ugašen, povrjeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

 Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno: Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su  intervenciju na gašenju požara u gradskoj zoni, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara u naselju Izačić, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje, te jednu intervenciju u naselju Muslići gdje je gorio otpad.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala  je intervencije na gašenju požara u mjestu Joša, gdje je gorio dimnjak, te jednu intervenciju u mjestu Ponikve gdje je gorjela trava.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju dimnjaka, jedna na gašenju niskog rastinja,  jedna na gašenju kombija i jedna na gašenju otpada u devastiranom objektu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, Kvalitet zraka za dan 23.03.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 23.03.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 23.03.2021 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Orašje i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstava, metak 11kom i streljivo 7,62 226 komada.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR