Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.03.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 22.03.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, registrovano je 600 novozaraženih sa Covid-19.

 

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 4105 osoba, od kojih je 1017 pozitivno  (903 osobe je izliječena, 66 osoba umrlo), a trenutno je aktivno 48 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona, prethodnog dana registrovane je 16 novozaraženih osoba sa  Covid-19. Aktivno je zaraženih 703 osobe.

 

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

Dana 22.03.2021.godine. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 62 osobe, a prema rezultatima testiranja 48 uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 22.03.2021.godine, na područu BPK je 371 aktivno zaražena osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 2013 osoba, a 53 osobe je preminulo (48 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

 

Kanton 10

Na području kantona prethodnog dana testirano je 38 osoba na COVID-19, od čega je bilo osam pozitivnih.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Mitra Trifunovića 34, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Toplička, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Varoš, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 19:25 do 20:05 sati u ul.K.Tomislava, gdje je gorio dimnjak.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:25 do 11:50 sati, gorio dimnjak na obiteljskoj kući u Tasovčićima,

– od 18:50 do 20:00 sati,  gorjelo smeće u Bajovcima.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:20 do 18:00 sati u mjestu Gornji Proboj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 500 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,

– od 20:15 do 18:00 sati u mjestu Klobuk, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2.000 m2. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Lopate, gdje je gorio dimnjak,

– u mjestu Orahovo polje, gdje je gorjela vikendica.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Brezik, gdje je gorio automobil. Na vozilu je pričinjena materijalna šteta, a povrijeđenih lica nije bilo.

Svi požari su ugašeni.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine N.Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Has, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:45 do 11:45 sati u mjestu Tržačka Raštela, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– 11:05 do 13:00 sati u mjestu Tirići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ozimice I, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.03.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima  BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 22.03.2021 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, Mobilna:Banovići ne može ocijeniti.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području općine Novi Grad-Sarajevo timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su jedno eksplozivno sredstvo.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje zapadne Bosne a za područje Hercegovine Žuti, zbog očekivanih povremenih olujnih udara vjetra sjevernog smjera brzine 55-70 km/h.

                 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR