Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 23./24.03.2016. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————————  629 cm  (pripremno stanje), juče 597 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–   549 cm  (pripremno stanje), juče 511 cm,

–   Orašje ————————————- 760 cm  (pripremno stanje), juče 728 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,29 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je viši za 51 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,4 m3/s.

U poslednja 24 sata palo je 8,2 l/m2 kiše.

Općina Gračanica. Vodostaj rijeke Spreče izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica u 07 sati, iznosio je 399 cm (kritična tačka je, 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava) Vodostaj rijeke Spreče na ovom mjernom mjestu je od jutros je blagom opadanju.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Općina Srebrenik. Vodostaj rijeke Tinje jutros u 07 sati, iznosi 143,6 (kritična tačka 300 cm), kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava. Nivo rijeke je u kontinuiranom opadanju.

Općina Lukavac. Vodostaj rijeke Turije je 206,50 cm (kritična tačka 175 cm) Vodostaj rijeke je u opadanju. Poplavljeno je priobalno područje.

Općina Živinice. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Živinice, na području ove općine došlo je do izlijevanja rijeke Spreče u naslju Ciljuge i plavljenja oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Također, na području Mjesne zajednice Barice, u naselju Suha, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Vodostaj rijeke Spreče na HS Strašanj, jutros u 07 sati, iznosi 238 cm (kritična tačka 211 cm), vodostaj je u blagom opadanju.

Poslednji izmjereni vodostaj rijeke Gostelje, na HS Živinice, jučer u 07 sati, iznosio je 89,11 cm (kritična tačka 400 cm), vodostaj je u opadanju.

Poslednji izmjereni vodostaj rijeke Oskove na HS Donja Višća, jučer u 15 sati, iznosio 117,4 cm (kritična tačka 235 cm), vodostaj je u opadanju.

Općina Tuzla. Vodostaj rijeke Jale na HS Tuzla izmjeren jučer u 16 sati, iznosio je 118 cm. Vodostaj je u opadanju.

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Općina Kalesija. Zbog izlijevanja rijeke Spreče, putni pravac Kalesija – Gojčin je u prekidu, radi vode ispod podvožnjaka. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je blago porastao, ali za sada nisu zabilježena izlijevanja. 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une, prema mjerenju u 07:00 sati, iznosi 64 cm , jučer 55 cm. Kritična tačka je 100 cm. Padavine – kiša 14,8 l/m2

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane, prema mjerenju u 07:00 sati, iznosi 242 cm, jučer 227 cm. Kritična tačka je 380 cm. Padavine – kiša 18 l/m2.

Srednjobosanski kanton

Vodostaji na području kantona su u porastu. Nema informacija o eventualnom izlijevanju rijeka iz korita.

 

 POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, ugasila je požar na krovu stambenog objekta – kuće, u naselju Pirage, Mjesna zajednica Sladna.

 

 KLIZANJE TLA

 

 Tuzlanski kanton

Općina Teočak. U Mjesnoj zajednici Jasikovići, pokrenuto je klizište, koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Općina Sapna. Reaktivirano klizište u naselju Nezuk, ugrožen jedan stambeni objekat.

Općina Čelić. Mjesna zajednica Brnjik, klizište ugrožava mjesno mezarje i put koji vodi do istog.

Mjesna zajednica Drijenča, klizište ugrožava odvijanje saobraćaja na nekoliko lokalnih puteva.

Mjesna zajednica Sitari, klizište ugrožava nekoliko stambenih objekata.

 

 

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dojavu od strane PS Centar o postojanju NUS-a ( bombe i dimni ulošci, kom. šest), isti je dopremljen u PS Centar.

O primljenim informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Čukle – Han Bila, pronađen tromblon. Obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

 Unsko-sanski kanton

Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima i potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju i dalje prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

 

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

 Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Od 04:20 sati u kvaru je 20 kv DV Dabar.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog kvara na dalekovodu, koji je prouzročilo snježno nevrijeme, naselja: Goranci, Planinica, Bogodol, Ladina i dio Raške Gore, ostalo je bez napajanja električnom energijom. Prema informacijama iz Elektroprivrede HZ HB kvar je ozbiljnije prirode, a ekipe na terenu rade na njegovom otklanjanju.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA

 

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 23.03.2016. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Čelić dok na lokalitetu Cerik nije bilo moguće ocjeniti kvalitet zraka.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE