Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.01.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Grad Mostar. Prema informacijama EMSC (Euro Mediteranskog seizmološkog centra) dana 23.01.2019 god. u 10:49 sati, na 15 km sjevero-istočno od Mostara, registrovan je  manji zemljotres magnitude  2.7 stepeni po Richteru.

POPLAVE 

Zapadnohercegovački kanton

Trebižat, vodomjerna stanica Humac, vodostaj 309 cm u 07:45 sati, s trendom  +1 cm . Na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije i to:

  • u ulici  Prve Zeničke brigade, gdje su ugasili  požar elktroinstalacija u stanu, te
  • na gašenju požara u ulici Kranjčevićeva, gdje su ugasili zapaljeni  dimnjak u zgradi.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara, u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorio dimnjak. 

SNJEŽNE PADAVINE

 Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 188,  Han Pijesak 72, Ivan Sedlo 69, Čemerno 54, Livno 42, Bugojno i Mrkonjić Grad 39, Jajce 31, Bihać 29, Sokolac 23, Tuzla 18, Gradačac 17, Bosanski Novi i Doboj 15, Sarajevo 14, Banja Luka i Sanski Most 12, Bijeljina 11, Prijedor 10, Zenica i Zvornik 8, Bosanska Gradiška 7, Višegrad 6, Gacko 5, Rudo 4. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Prozor Rama. Zbog obilnih snježnih padavina i hladnog vremena na području cijele općine Prozor Rama, otkazana je nastava u svim školama za dane četvrtak i petak. Visina snježnog pokrivača u gradu Prozoru u 07:00 sati, iznosila je 40 cm.

Svi putni pravci su prohodni, a saobraćaj se odvija otežano zbog ugaženog snijega.

Općina Jablanica. Visina snijega u Jablanici iznosi 20 cm, u višim predjelima do 60 cm. Svi putni pravci su prohodni. 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni.

Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja po vlažnom i klizavom kolovozu. 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, na području Općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

Svi putevi na području Tuzlanskog kantona su prohodni, saobraćaj se odvija usporeno zbog zasniježenih kolovoza. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju sa posipnim materijalom. 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantonu Sarajevo odvija se otežno uslijed sniježnih padavina i niskih temperatura. Svi putni pravci su prohodni. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

KJKP Vodovod i kanalizacija: Vodosnabdijevanje u Kantonu Sarajevo je uredno, osim u dijelovima pojedinih naselja gdje se vrše planske popravke kvarova na vodovodnoj mreži. 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona, saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura putevi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo, saobraćaj se odvija usporeno i otežano za autobuski saobraćaj, zbog ugaženog snijega.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, a zbog obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja vozila sa priključnim vozilima na planinskim prevojima, gdje su putevi zasniježeni do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Bosanskopodrinjski kanton

Snijeg koji je padao protekle noći na području oćine Pale u Federaciji BiH nije prouzrokovao veće probleme. Zbog niske temperature zraka, ceste su na pojedinim mjestima zaleđene i saobraćaj se odvija usporeno posebno u visinskim predjelima Bara, Hranjenja i Krive Drage. Magistralni i regionalni putevi se čiste redovno i posipaju abrazivnim materijalem.  Visina novog snijega  iznosi u nižim predjelima od 5 cm do 15 cm u višim predjelima. Lokalni putevi i ulice se čiste po prioritetima. 

Srednjobosanski kanton

Zbog snijega koji neprestano pada teško se prometuje na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu. Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas promet teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni smijer Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Kanton 10

Na području Kantona 10 u posljednja 24 sata, došlo je do prestanka snježnog nevremena. Visina snijega je od 50 do 100 cm. Trenutna temperatura -2 st. C.

Najteža situacije je u općini Glamoč, gdje je proglašeno Stanje prirodne nesreće. Magistralni i regionalni putevi su prohodni. Povremeni zastoj je na putu Livno – Šuica – Kupres. Čiste se lokalni putevi, gdje dolazi do zastoja u prometu zbog visine snijega.

Za promet je zatvorena lokalna prometnica B. Grahovo – Tiškovci i B. Grahovo – Tičevo.

Traži se mogućnost angažiranja većeg stroja za čišćenje.

Na području Kantona 10, nastava u osnovnim i srednjim školama je odgođena do daljnjeg. 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Zbog obilnih kiša koje su padale posljednjih dana došlo je do zamućenja vode na vrelu rijeke Vrioštice, a time i na vodozahvatu vodovoda Ljubuški. Pregledom je utvrđeno da mutnoća prelazi dozvoljenu granicu predviđenu Pravilnikom. Radi mjera sigurnosti stanovništvu se preporučuje  prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 23.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Lukavac dok se na lokalitetima Bukinje, Skver i Mobilna nije mogao ocijeniti. Na lokalitetu Živinice je odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

O S T A L O

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale-Prača u Federaciji BiH. Timovi Federalne uprave civilne jučer su stanovnicima sela Kamenica kod Pala dostavili hranu, lijekove i gorivo. Ova akcija uslijedila je nakon apela koji su Federalnoj upravi civilne zaštite uputili načelnik općine Pale Federacije BiH i predsjednik Udruženja povratnika u Kamenicu, jer je postojala potreba za hitnom pomoći povratnicima u ovom selu u hrani i lijekovima, koji su zbog velikog snijega skoro 40 dana bili odsječeni od svijeta. Nakon završetka ove akcije općina Pale RS je u dogovoru sa općinom Pale Federacije BiH angažirala mehanizaciju, za čišćenje putne komunikacije za ovo selo. 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite je u stalnom kontaktu s policijom, timovima GSS-a i ostalim službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje će ukazivati na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE