Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.01.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Zapadnohercegovački kanton

Trebižat, vodomjerna stanica Humac, vodostaj 307 cm u 07:45 sati, s trendom  0 cm . Jučer u 18:45 sati, proglašeno redovno stanje obrane od poplava.

  

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije intervencije i to: jednu na gašenju automobila, a drugu na  gašenju manjeg požara u ugostiteljskom objektu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju od 18:55 do 23:10 sati, gdje su vršili ispumpavanje vode, iz podrumskih prostorija porodične kuće. Ugrožene su bile električne instalacije i lične stvari. Intervenisalo je sedam vatrogasaca s dva vozila.

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 05:00 do 08:00 sati, u Gornjim Mamićima, gdje je gorjela kuća. U gašenju sudjelovala tri vatrogasca s dva vozila. Pričinjena je  veća materijalna šteta.

 

 

SNJEŽNE PADAVINE

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 185; Han Pijesak 77; Ivan Sedlo 69; Čemerno 56; Livno 46; Mrkonjić Grad 42; Bugojno 40; Jajce 33; Bihać 31; Sokolac 23; Bosanski Novi 18; Doboj, Sarajevo 17; Sanski Most 16; Gradačac, Srebrenica 15; Banja Luka 13; Tuzla 12; Prijedor 11; Zenica 9; Rudo 7; Bosanska Gradiška, Gacko 6; Bijeljina, Višegrad 5.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Dana, 22.01.2019.godine, zbog ugaženog snijega i poledice, te popriječenosti nekoliko teretnih kamiona, u mjestima Donja Jablanica i Lendava, došlo je do potpunog prekida prometa na magistralnom putu M-17 Mostar  – Sarajevo.  Zastoju je doprinijela i jedna prometna nezgoda, kao i popriječeni autobusi i kamioni na navedenom magistralnom putu.

Saobraćaj je uspostavljen tek oko 23:30 sati, koji se odvija dosta otežano zbog poledice i ugaženog snijega (obavezna zimska oprema).

Vatrogasci su vršili intervencije u vremenu od 19:00 do 24:00 sata, na izvlačenju popriječenih vozila na putu M-17 Mostar – Sarajevo.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Zbog snježnih padavina saobraćaj se odvija usporeno. Na dionici Bihać-Ključ, Bos.Petrovac – Drvar obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

 

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, na području Općine, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo odvija se uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: KJKP RAD: Saobraćajnice I prioriteta su očišćene, kao i većina ulica II prioriteta. Na čišćenju saobraćajnica II i III prioriteta angažovano je 56 specijalizovanih vozila. Na ručnom čišćenju je angažovano 125 radnika.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo, saobraćaj se odvija usporeno i otežano za autobuski saobraćaj, zbog ugaženog snijega. Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, a zbog obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja vozila sa priključnim vozilima na planinskim prevojima, gdje su putevi zasniježeni do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila  se saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog snijega koji neprestano pada teško se prometuje na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10 u posljednja 24 sata intenzivno pada snijeg, visina snijega je od 40 cm do 80 cm. Obilne padavine stvaraju probleme u prometu, gdje je većina prometnica prekrivena snijegom i ledom. Na putnom pravcu Livno – Šuica – Kupres, ima i mjestimičnih nanosa snijega na kolovoz, što na tim dijelovima dodatno otežava promet. Svi magistralni putni pravci  su prohodni. Najteže je stanje na lokalnim prometnicama gdje je većina prometnica zatvorena. Mnoga sela na području Kantona 10 su odsječena od općinskih središta. Najteže stanje je na području općina Glamoč gdje je nemoguće doći do sela Rore i Pribelja, te na području općine Kupres, prema naselju Vukovsko. Nema dojava da je neko životno ugrožen.

U Livnu, Tomislavgradu i Bosanskom Grahovu, nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Za sutra je odgođena i nastava u općini Glamoč.

Na prometnici  M-15  Livno – Šuica zbog  izlaska konja potreban oprez i ograničenje brzine.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetima Bukinje i Mobilna: Banovići, nije mogao ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od građanina da je u naselju Pazarić, u ulici Bjelašnička bb, pronađeno eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od strane PS Mostar-Centar, o pronalasku eksplozivnog sredstva. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

  

O S T A L O

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale-Prača u Federaciji BiH. Timovi Federalne uprave civilne zaštite danas će stanovnicima sela Kamenica kod Pala dostaviti hranu i lijekove. Na licu mjesta procijenit će situaciju vezano za eventualno angažiranje teške mehanizacije FUCZ, kako bi se od snijega očistila ova putna komunikacija i deblokiralo selo.

 

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu s policijom, timovima GSS-a i ostalim službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje će ukazivati na novi trag, potraga će se odmah intenzivirati.

 

 

 

        OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE