Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na zapaljenom automobilu, na lokalitetu kod Gradske kafane.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na zapaljenom automobilu, u naselju Krojčica.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na porodičnoj kući, u čijem sklopu je i pekara, u naselju Memići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Omerdino polje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 16:45 do 17:15 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio otpad i trava,
  • od 18:40 do 19.10 sati, u Zaliku, gdje je gorjela trava,
  • od 22:10 do 22:30 sati, u Ul. K. Tvrtka, gdje je gorio poslovni prostor.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 13:30 do 14:05 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 11:20 do 13:15 sati, na Tromeđi-Služanj, gdje je gorio Fast food gril.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije veće požarne intervencije i to:

  • u 12:45 sati, u ulici Šipska br.11, gdje je gorjela kuća. Na gašenju požara intervenisalo je 7 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen, nije bilo povrjeđenih lica.
  • 10.2019.godine u 00:30 sati, u ulici Ramića banja br. 40, gorjela je prostorija u stambenoj kući. Na gašenju požara intervenisalo je 8 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 01:21 sati, nije bilo povrjeđenih lica.

U izvještajnom preriodu imali su i dvije manje intervencije na gašenju niskog rastinja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu gradskog područja, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Margetića, gdje je gorjela šuma. 

 

Tehničke intervencije 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na lokalitetu Kamberovića polja, gdje su izvlačili jedno lice iz rijeke Bosne. Nije poznato kako je dospjelo u korito rijeke. Intervencija uspješno obavljenja.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće, te jednom sedmično u Bukve.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Dobretići, Čelić i grada Mostara timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 komada eksplozivnih sredstva i 3 komada vježbovnih mina.

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE