Medicinarka FUCZ u Bjelorusiji uspješno završila obuku Medicinskog odgovora kod hemijskih i radioloških nesreća

Predavači i treneri bili su većinom oni koji su preživjeli Černobil, neki kao djeca koja se sjećaju tadašnjih postupaka zaštite, a neki kao spasioci koji su učestvovali u odgovoru na ovu katastrofu. Neke od obrađivanih tema bile su: vrste hemijskih i radioloških opasnosti, zaštitna odijela, klasifikacija i tipovi prema nivou zaštite, maske i aparati za disanje, procedure kod odgovora na radiološke i hemijske nesreće, medicinski odgovori kod radijacije, prometnih nesreća, trovanja, opekotina i sl., dekontaminacija, prilazak unesrećenom i reanimacija na ulici, rad s djecom, reakcije na krizne situacije, prevencija, način pozivanja centra za pomoć (112), psihološka procjena i pomoć za spasioce i žrtve katastrofa. Pojedine teme prikazane su i praktično kroz odgovarajuće treninge.

Predstavnica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) boravila je u Bjelorusiji na obuci pod nazivom “Medicinski odgovor kod hemijskih i radioloških nesreća“.

Pored predstavnika FUCZ, odnosno Bosne i Hercegovine, na ovoj obuci bili su predstavnici Armenje, Alžira, Azerbejdžana, Kine, Malezije, Omana, Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predavači i treneri bili su većinom oni koji su preživjeli Černobil, neki kao djeca koja se sjećaju tadašnjih postupaka zaštite, a neki kao spasioci koji su učestvovali u odgovoru na ovu katastrofu.

Neke od obrađivanih tema bile su: vrste hemijskih i radioloških opasnosti, zaštitna odijela, klasifikacija i tipovi prema nivou zaštite, maske i aparati za disanje, procedure kod odgovora na radiološke i hemijske nesreće, medicinski odgovori kod radijacije, prometnih nesreća, trovanja, opekotina i sl., dekontaminacija, prilazak unesrećenom i reanimacija na ulici, rad s djecom, reakcije na krizne situacije, prevencija, način pozivanja centra za pomoć (112), psihološka procjena i pomoć za spasioce i žrtve katastrofa.

Pojedine teme prikazane su i praktično kroz odgovarajuće treninge.

U okviru ove obuke upriličena je i posjeta Univerzitetu civilne zaštite Bjelorusije, Tvornici detektora za radijaciju, dozimetara i identifikatora, Državnom centru za Psihološku procjenu i pomoć, Specijalnoj jedinici ministarstva za hitne situacije i mini aerodromu sa helikopterima spasioca – Minsk – Komandnom centru 112 i Centru za sigurnost – Borisov.